ßßß
Składniki:3 kg zielonych pomidorów3 marchewki5 cebul2 czerwone papryki1/2 l octu 10%2,5 l wody1 łyżeczka oleju do każdego słoika - ile słoików tyle łyżeczek oleju :)3 łyżeczki cukruliście lauroweziele angielskipieprz w ziarenkach
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w plasterkiCebule obieramy i kroimy w piórkaPaprykę czyścimy, kroimy w paseczki lub półpaseczkiWszystkie pkrojone składniki wsypujemy do dużej salaterki - wygodniej jest mieszać. Jeśli nie mamy dużej salaterki to możemy wymieszać składniki w dużym garnku
Pomidory myjemy, czyścimy, kroimy w plasterki. Ja musiałam najpierw pokroić je w kawałki, bo były bardzo duże - tak było mi łatwiej
Krojone w plasterki pomidory przekładamy partiami do saleterki. Umieszczanie ich partiami pomaga w dokładnym wymieszaniu. Będziemy mieć pewność, że składniki będą równomiernie wymieszane co pozwoli na to, aby w każdym słoiku była mniej więcej taka sama ilość warzyw. Czyli przekładamy część pomidorów - mieszamy i znowu dodajemy część pomidorów i mieszamy - postępujemy tak do wczerpania pomidorów
Wyparzamy wszystkie słoiki wrzątkiem. Nakrętki myjemyPrzekładamy wymieszaną sałatkę do słoików, zostawiając od góry trochę miejsca tak, aby zmieściła się nam zalewaZagotowujemy wodę z octem, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskimDo tak przygotowanych słoików z sałatką wlewamy zalewę, zakręcamy słoiki i szybko odwracamy je do góry dnem na ok. 15-20 minut. Po tym czasie stawiamy dnem do dołu i odstawiamy w chłodne miejsce
Smacznego i na zdrowie!Sałatka w myśl mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem"