Wykonanie
Kolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem
startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie sądzę, żeby moja frittata znacząco odbiegała smakiem od oryginału.Jeśli chodzi o dobór składników do frittaty – mamy pełną dowolność. Można ją zrobić z
mięsem,
rybą,
kiełbasą,
boczkiem, warzywami,
grzybami… ciekaw jestem jak smakowałaby z
czekoladą;-) Ze względu na tę różnorodność uważam ją za niezłą alternatywę dla
schabowego.

Składniki:
olej do smażenia
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier,
oreganoSpecjalnie dla pokolenia TL;DR zamiast przepisu będzie instrukcja obrazkowa.1. Podsmażyłem pokrojoną
cebulę,
czosnek i
pomidory.Do smażenia wykorzystałem
olej z
suszonych pomidorów.

2. Dodałem pokrojoną
paprykę.

3. Dodałem
mrożony szpinak i odrobinę
wody,gdy się zagotował doprawiłem do smaku.

4. Wymieszałem
jajka z
jogurtem.

5.
Szpinak, pokrojony
szczypiorek i
jajka wymieszałem już w naczyniu żaroodpornym(gdybym miał patelnię bez plastikowej rączki, podsmażyłbym to jeszcze 2 minuty).

6. Posypałem
startym serem, wstawiłem do piekarnika i piekłem(bez przykrycia) przez około 20 minut w temperaturze 180⁰.