Wykonanie
Zobaczyłam ostatnio na Pintereście fantastyczne zdjęcie choinki z
ciasta francuskiego na słodko. Utkwiło mi w pamięci i cały czas o nim myślałam. Jadąc dzisiaj samochodem wpadłam na pomysł by wykonać podobną choinkę, ale nie na słodko, tylko wytrawnie. Szybko w myślach zrobiłam przegląd lodówki i okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Po powrocie z pracy szybko zrobiłam choinkę, pobiegłam z synkiem zrobić zdjęcia, a
potem ze smakiem ją zjedliśmy :) Choinka jest tak fantastyczna, ze od razu tego samego dnia piszę dla Was post z przepisem (banalnie prostym dodam) byście zdążyli go przed świętami wypróbować :)

Ilość porcji: 1 choinka (porcja dla 2-3 osób)Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiegoOk. 100 - 150g
mrożonego szpinaku ( waga przed rozmrożeniem)2-3
suszone pomidoryGarść pokruszonej
fety1/2
jajka lub 1 malutkie1/2
cebuli1 malutki ząbek
czosnku1 łyżka
oleju z
pomidorówPieprzNajpierw przygotowujemy farsz: na patelnie wlewamy
olej i chwilkę podsmażamy. Pół
cebuli siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie. Chwilkę smażymy i dodajemy pokrojone
pomidory oraz
szpinak. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają dorzucamy
fetę oraz doprawiamy
pieprzem.
Feta powinna zapewnić ciasto odpowiednią słoność. Kosztujemy całość i ewentualnie doprawiamy. Na końcu dodajemy
jajko i po minucie zestawimy z ognia.
Ciasto francuskie rozpakowujemy i składamy na pół tak by powstały dwa równe prostokąty.* Delikatnie rozwałkowujemy i nakładamy na jeden prostokąt farsz. Przykrywamy drugim prosotkątem. Wycinamy kształt choinki.** Następnie boki tniemy na paski i wywijamy (tak jak na zdjęciach). Nastawiamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy około 15-18 minut (sugerujemy się informacjami na opakowaniu
ciasta francuskiego). Wyciągamy kiedy się pięknie zezłoci. Podajemy na ciepło. Smacznego.*Choinka równie fantastycznie się sprawdzi jeśli weźmiemy dwa opakowania
ciasta francuskiego. Wówczas ilość składników na farsz należy podwoić.**Odcięte boki również można upiec i zjeść:)






