Wykonanie
Nie pamiętam kiedy dokładnie to było, ale pierwszy raz spróbowałem je na festiwalu pierogów w
Krakowie. Po zjedzeniu pierwszego kęsa wiedziałem, ze muszę kiedyś je zrobić.Myślę, że każdy z was potrafiłby zrobić takie pierogi, tym bardziej, że nadzienie jest proste do zrobienia i do tego pyszne, a wyrobienie ciasta to już tylko drobnostka.Składniki:- pół kg
mąki-
jajko- 3 łyżki
oleju- ciepła
woda- 5 łyżek
mrożonego szpinaku- 250
sera feta- 220
suszonych pomidorówPrzygotowanie:
Szpinak miksujemy w blenderze na gładką masę.Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
jajko,
olej,
szpinak i tyle ciepłej
wody aż zużyjemy całą
mąkę a ciasto będzie miękkie. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, to wówczas dodajemy
mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ser feta wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
Pomidory miksujemy w blenderze i dodajemy do miski. Mieszamy oba składniki ze sobą.Ciasto wałkujemy na cienki placek (około 3 mm), szklanką wycinamy kółka z ciasta, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.Do dużego garnka wlewamy
wodę, dodajemy
sól i stawiamy na ogniu. Kiedy
woda zacznie się gotować wrzucamy pierogi (około 10 sztuk). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.Podajemy z
jogurtem greckim lub kwaśną
śmietaną i posypką z
suszonych pomidorów i
czosnku.