Wykonanie
Lubię pierogi, praktycznie z każdym nadzieniem. No może oprócz
rybnych wynalazków, to jakoś nie przypadło mi do gustu. Może trochę mniej lubię lepić pierogi, ale cóż, bez tego chyba się nie da:) Jednym z moich ulubionych rodzajów są te ze
szpinakiem na różne sposoby. I dzisiaj właśnie takie zaproponuje, dla urozmaicenia zamieniając część
mąki na
otręby.
Składniki na ciasto:2 1 / 4 szkl
mąki3 / 4 szkl
otrębów pszennych3 / 4 szkl wrzątku1 / 3 szkl zimnej
wody1
jajkoSkładniki na farsz:sztabka
szpinaku mrożonego2 ząbki
czosnku2 / 3 op
fetykilka
pomidorów suszonychSkładniki na ciasto zagnieść. Niech ciasto nie będzie za twarde, po co sobie utrudniać wałkowanie. Przygotować farsz:
szpinak przesmażyć na patelni na łyżce
oliwy, posolić, popieprzyć, doprawić
gałką muszkatołową, jeśli ktoś lubi (ja akurat nie). Do
szpinaku dodać przeciśnięte ząbki
czosnku i drobno posiekane
pomidory. Smażyć dość często mieszając, tak by jak najbardziej zredukować
wodę. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.
Fetę drobno pokroić. Wymieszać z chłodnym
szpinakiem. Ciasto cienko wałkować, wycinać kółka szklanką, nadziewać porządnie sklejać (naprawdę porządnie sklejać, bo
szpinak lubi wychodzić). Gotować w osolonej wodzie 3 min od wypłynięcia. Przed podaniem pokropić lekko
oliwą z oliwek.Smacznego!