Wykonanie
Pierogi robiłam pierwszy raz, więc ich kształt nie jest idealny, jednak w smaku są rewelacyjne! Przygotowałam dwa farsze:
szpinak z
suszonymi pomidorami,
szpinak z
fetą.Dziękuję za pomoc w przygotowaniu wiernej fance zdrowej żywności, która zawsze przekaże trochę inspiracji ;)
Składniki (ok 50 pierogów):CIASTO:250g
mąki orkiszowej typ 7000.5 szklanki letniej
wodyszczypta
soli1-2 łyżki
szpinaku (w zależności od tego, jaki kolor chcemy uzyskać, można dać więcej)FARSZ:225g
mrożonego szpinaku4
suszone pomidoryząbek
czosnkuFARSZ 2:225g
mrożonego szpinaku1/3 kostki
sera fetaząbek
czosnkuPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z
wodą, dodać
szpinak. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre dodać
mąki.Dodać 1-2 łyżki
szpinaku, zagnieść ciasto.Następnie ciasto rozwałkować, wycinać kółka szklanką, nakładać farsz, zamykać.Łyżeczką zrobić wzorki na brzegu.Gotować 8-10 minut.