Wykonanie
Takie pierogi nadadzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Jeżeli nie przepadacie za
szpinakiem, nadziejcie je mielonym
mięsem, na przykład z dodatkiem drobno posiekanej
ostrej papryczki lub
twarożkiem z kawałkami
wędzonego łososia. Pieczone pierogi ze
szpinakiem możecie też przygotować w formie obiadowej zapiekanki, układając w blasze na przemian prostokąty z ciasta i warstwy
szpinakowego nadzienia.
ciasto na pierogi:2 szklanki
mąki1/3 szklanki
mleka lub
wody80 g
oliwy z oliwekłyżeczka
soliMąkę wymieszać z
solą, dodać
mleko i
oliwę, zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 15- 20 minut.farsz
szpinakowy:500 g
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnku30- 50 g
żółtego serałyżeczka
ziół prowansalskichszczypta mielonej
gałki muszkatołowejopcjonalnie: 3- 4
suszone pomidoryNa patelnię wrzucić
szpinak, zalać 1/2 szklanki
wody.
Czosnek i
pomidory posiekać,
ser pokroić w kostkę. Kiedy większość
wody odparuje ze
szpinaku, dodać
czosnek,
pomidory,
ser i
zioła. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, wykrawać koła (około 25). Na każde z nich nakładać po łyżeczce
szpinaku, zlepiać pierogi i układać na blasze. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!