ßßß Cookit - przepis na Pieczone pierogi ze szpinakiem

Pieczone pierogi ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Takie pierogi nadadzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Jeżeli nie przepadacie za szpinakiem, nadziejcie je mielonym mięsem, na przykład z dodatkiem drobno posiekanej ostrej papryczki lub twarożkiem z kawałkami wędzonego łososia. Pieczone pierogi ze szpinakiem możecie też przygotować w formie obiadowej zapiekanki, układając w blasze na przemian prostokąty z ciasta i warstwy szpinakowego nadzienia.
ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka lub wody
80 g oliwy z oliwek
łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z solą, dodać mleko i oliwę, zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 15- 20 minut.
farsz szpinakowy:
500 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
30- 50 g żółtego sera
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
opcjonalnie: 3- 4 suszone pomidory
Na patelnię wrzucić szpinak, zalać 1/2 szklanki wody. Czosnek i pomidory posiekać, ser pokroić w kostkę. Kiedy większość wody odparuje ze szpinaku, dodać czosnek, pomidory, ser i zioła. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, wykrawać koła (około 25). Na każde z nich nakładać po łyżeczce szpinaku, zlepiać pierogi i układać na blasze. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/02/pieczone-pierogi-ze-szpinakiem.html