ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Miałam to ja w swej lodówce ricottę, szpinak się mroził, a w szafce kilka rodzajów makaronu, w tym cannelloni. Nie było nawet co myśleć tylko działać. Uwielbiam szpinak więc obiad bardzo nam smakował :) Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- pół opakowania cannelloni (całe ma 250g)
- 40/50 dag mrożonego szpinaku
- 250 g serka ricotta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- starty żółty ser do posypania
Sos:
- 2 duże łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ok. szklanki mleka
- sól i gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak, odstawiamy by ostygnął. Dodajemy serek, doprawiamy i dobrze mieszamy. Cannelloni wypełniamy szprycą lub łyżeczką. Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, ciągle mieszając dodajemy po troszku mleka. Na końcu przyprawiamy szczyptą soli i gałki. Naczynie żaroodporne wysmarowane masłem lekko polewamy beszamelem, układamy cannelloni i polewamy resztą sosu. Całość posypujemy serem i pieczemy pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. 30 min. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/11/cannelloni-ze-szpinakiem-i-ricotta-pod.html