Miałam to ja w swej lodówce ricottę, szpinak się mroził, a w szafce kilka rodzajów makaronu, w tym cannelloni. Nie było nawet co myśleć tylko działać. Uwielbiam szpinak więc obiad bardzo nam smakował :) Zapraszam :)SKŁADNIKI:- pół opakowania cannelloni (całe ma 250g)- 40/50 dag mrożonego szpinaku- 250 g serka ricotta- 3 ząbki czosnku- 2 łyżki oliwy do smażenia- sól i pieprz do smaku- starty żółty ser do posypaniaSos:- 2 duże łyżki masła- 2 łyżki mąki- ok. szklanki mleka- sól i gałka muszkatołowa do smakuPRZYGOTOWANIE:Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak, odstawiamy by ostygnął. Dodajemy serek, doprawiamy i dobrze mieszamy. Cannelloni wypełniamy szprycą lub łyżeczką. Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, ciągle mieszając dodajemy po troszku mleka. Na końcu przyprawiamy szczyptą soli i gałki. Naczynie żaroodporne wysmarowane masłem lekko polewamy beszamelem, układamy cannelloni i polewamy resztą sosu. Całość posypujemy serem i pieczemy pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. 30 min. Smacznego!