Wykonanie
Pachnące, świeże
zioła doniczkowe z Tesco . Tesco ma teraz dla was wspaniałą ofertę na zakup
ziół. Z kuponem rabatowym możecie kupić wybrane
zioła Tesco za 1/2 ceny. Jedyne co musicie zrobić to :1. Wejść na stronę internetową Tesco :http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/e-kupony/kupony-rabatowe.php2. Wydrukować kupon rabatowy z tej strony:3. Z kuponem wybrać się na zakupy do Tesco.A o to
zioła które możecie kupić w tej wspaniałej ofercie za 1/2 ceny z kuponem:
Bazylia doniczka Tesco :
Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzy oraz
twarożku. Można również nacierać zielem
mięsa przed przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z
makaronem i
pomidorami, główny składnik pesto
Kolendra doniczka Tesco :
Świeże listki
kolendry są popularną
przyprawą w wielu kuchniach azjatyckich oraz w kuchni portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.
Młode, świeże
zioło może być dodawane do sałatek, potraw z ryb oraz zup.
Pietruszka doniczka Tesco :
Silnie pachnące
liście pietruszki służą do przyprawiania wielu potraw .
Mięta doniczka Tesco :
Uprawiane są głównie ze względu na zapach i smak liści. Liście
mięty zielonej używane są jako
przyprawa do ciast, deserów, sałatek i różnego rodzaju
napojów .
Szczypiorek doniczka Tesco :
Szczypiorek pachnie jak
cebula i smak ma podobny do
cebuli, ale trochę delikatniejszy i szlachetniejszy.
Szczypiorek stał się ulubioną
przyprawą właśnie dzięki swemu delikatnemu smakowi. Ma bardzo duże zastosowanie w kuchni. Można go dodawać wszędzie tam, gdzie stosuje się
cebulę.A o to propozycje dwóch sałatek które zrobiłam wykorzystując
zioła doniczkowe z Tesco .
Sałatka ormańska
Sałatka bardzo prosta i szybka, ja uwielbiam dodatek świeżych
ziół, im więcej tym lepiej, a w połączeniu z grilowanym
mięsem, to po prostu niebo w gębie.Składniki:4
pomidory2
ogórki1/2 słoika
papryki konserwowej1
czerwona cebulasok z 1/2
cytrynygarść
kolendry doniczka Tescogarść
pietruszki doniczka Tescogarść
bazylii doniczka Tesco
sól i
pieprz3 łyżki
oliwy z oliwekOgórki obieramy i kroimy w plastry,
pomidory kroimy w grube pół plasterki,
paprykę odsączamy i kroimy w paseczki. Na dnie salaterki układamy połowę pokrojonych
pomidorów.
Pomidory...............................................................Na
pomidory układamy połowę pokrojonych
ogórków.
Ogórki....................................................Na
ogórki układamy połowę pokrojonej
papryki.
Papryka.........................................................................................Na
paprykę kładziemy resztę
pomidorów, na
pomidory resztę
ogórków, a na
ogórki pozostałą
paprykę. Na ostatniej warstwie
papryki układamy obraną i posiekaną w drobną kosteczkę
cebulę.
Z
cebulą..........................................................................
Cebulę oblewamy
sokiem z cytryny,
oliwą i obsypujemy
solą i
pieprzem. Na koniec układamy pokszatkowaną ,
bazylię,
kolendrę i
pietruszkę. Smacznego !!!
Poszatkowana
bazylia,
kolendra i
pietruszka..........................................
Z warstwą
ziół............................................................................
Sałatka ormańska.......................................................
Warstwowa
sałatka.................................................................
I po wymieszaniu.........................................................................
I na koniec......................................................................................
Sałatka z
mietą i
szczypiorkiemSałatka o wyrazistym smaku, ja polecam jeść ją zaraz po przygotowaniu jest wtedy idealna, nie za ostara, nie za słodka. Przepis pochodzi ze strony pychotka.pl napisany przez
pania Beatę Krzysiek .Składniki:60 dag ugotowanych w mundurkach
ziemniaków1 ząbek
czosnku200 ml
jogurtu greckiego1 łyżeczka
białego octu winnego1 łyżeczka
cukru1/2 doniczki
szczypiorku z Tescogarść liści
mięty doniczka Tesco
Ziemniaki obieramy ze skórki , a następnie kroimy je w kostkę.
Szczypiorek i
miętę dokładnie płuczemy, drobno siekamy i dodajemy do
ziemniaków.
Ziemniaki z
ziołami....................................................Do
jogurtu dodajemy
ocet winny, zmiażdżony
czosnek oraz
cukier.
Składniki na
sos jogurtowy...........................................Sos dokładnie mieszamy, a nastepnie dodajemy go do
ziemniaków z
ziołami.
Ziemniaki, sos i
zioła............................................................................Wszystko ze sobą dokładnie łączymy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Smacznego !!!
Sałatka z
miętą i
szczypiorkiem.......................................
I jeszcze raz.......................................................................................