Wykonanie
< Migawki z północnej Danii
Pudding z nasion chia >Zupa w stylu tajskim z
krewetkami i
białą rybą
Bardzo dobra zupa w stylu tajskim ( dodane zostały dodatkowo
pomidory i
papryka, a jak wiadomo to nie jest typowe dla
tajskich zup, dlatego zupa ma w tytule że jest w stylu tajskim) godna polecenia do wypróbowaniaProdukty do zupy kupimy w sklepach z żywnością azjatycka, lub w dużych supermarketach ze specjalnie wydzielonymi półkami dla dodatków kuchni azjatyckiej.

Składniki:2 średnie
pomidorypół
papryki żółtej1
cebula2 ząbki
czosnku5 cm świeżego
imbiru500 gr
białej ryby np miruna/dorsz400 gr dużych
krewetek z ogonkami2 kostki
bulionu warzywnego2 litry
wodysok z 1 zielonej
limonki4 łyżki
sosu rybnego (musi być)3 łyżeczki pasty
curry( ja użyłam zielonej ale czerwona nada ładniejszy kolor)1-2 świeża
trawa cytrynowa ewentualnie mrożona(nie polecam pasty z trawy w słoiczku ponieważ ma bardzo słaby aromat i nie czuć w zupie)1 puszka
mleka kokosowegoprzyprawy:
sól,
pieprz cayenne – według własnego gustu doprawiaćświeża
kolendra – 1 pęczek (musi być bo to smak typowy dla
tajskich zup)
szczypiorek- opcjonalnie można też dodać
makaron sojowy- można dodać opcjonalnieWykonanie:Do garnka wlewamy
wodę,
sos rybny, kostki
bulionu i wstawiamy na gaz.Na patelni z
oliwą rumienimy pokrojoną w kostkę
cebulę oraz wyciśnięty lub poszatkowany
czosnek,pokrojony w kosteczkę obrany
imbir, na koniec dodajemy pastę
curry i mieszamy ze sobą.Powstałą pastę dodajemy do garnka z
wodą i gotujemy całość.W małym garnku gotujemy 15 min
trawę cytrynową którą kroimy w małe kawałki, odcedzamy ją później przez sitko a powstała
wodę z aromatem który wydobył się z
trawy cytrynowej wlewamy do garnka z zupą.Dodajemy sparzone wcześniej
pomidory pokrojone w kostkę.
Paprykę w kostkę możemy dodać nieco później, jakieś 10 min przed końcem gotowania zupy(nie jest dobrze jak odchodzi z niej skórka)Kiedy
woda się gotuje dodajemy pokrojoną w kawałki
rybę oraz
krewetki wraz z ogonkami.Wlewamy wyciśnięty sok z całej
limonki.Dodajemy
mleko kokosowe z puszki. Mieszamy wszystko i gotujemy na małym ogniu przez ok 20 min.Dodajemy
przyprawy sypkie, smakujemy czego ile potrzeba. Jeśli należy dodać więcej pasty
curry lub
sosu rybnego to dodajemy według własnego gustu.( ja lubię zupę nieco kwaśniejszą dlatego, dodaję więcej
soku z limonki)Na koniec wrzucamy posiekany
szczypiorek i
kolendrę która nada wspaniałego aromatu i smaku do całości.Możemy też dodać do zupy
makaron sojowy jeśli lubimy.(ja nie dodaję ponieważ nie przepadam za takim dodatkiem w zupie)

Gotowe! Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Migawki z północnej Danii
Pudding z nasion chia >