ßßß
Bardzo dobra zupa w stylu tajskim ( dodane zostały dodatkowo pomidory i papryka, a jak wiadomo to nie jest typowe dla tajskich zup, dlatego zupa ma w tytule że jest w stylu tajskim) godna polecenia do wypróbowaniaProdukty do zupy kupimy w sklepach z żywnością azjatycka, lub w dużych supermarketach ze specjalnie wydzielonymi półkami dla dodatków kuchni azjatyckiej.
Składniki:2 średnie pomidorypół papryki żółtej1 cebula2 ząbki czosnku5 cm świeżego imbiru500 gr białej ryby np miruna/dorsz400 gr dużych krewetek z ogonkami2 kostki bulionu warzywnego2 litry wodysok z 1 zielonej limonki4 łyżki sosu rybnego (musi być)3 łyżeczki pasty curry( ja użyłam zielonej ale czerwona nada ładniejszy kolor)1-2 świeża trawa cytrynowa ewentualnie mrożona(nie polecam pasty z trawy w słoiczku ponieważ ma bardzo słaby aromat i nie czuć w zupie)1 puszka mleka kokosowegoprzyprawy: sól,pieprz cayenne – według własnego gustu doprawiaćświeża kolendra – 1 pęczek (musi być bo to smak typowy dla tajskich zup)szczypiorek- opcjonalnie można też dodaćmakaron sojowy- można dodać opcjonalnieWykonanie:Do garnka wlewamy wodę, sos rybny, kostki bulionu i wstawiamy na gaz.Na patelni z oliwą rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty lub poszatkowany czosnek,pokrojony w kosteczkę obrany imbir, na koniec dodajemy pastę curry i mieszamy ze sobą.Powstałą pastę dodajemy do garnka z wodą i gotujemy całość.W małym garnku gotujemy 15 min trawę cytrynową którą kroimy w małe kawałki, odcedzamy ją później przez sitko a powstała wodę z aromatem który wydobył się z trawy cytrynowej wlewamy do garnka z zupą.Dodajemy sparzone wcześniej pomidory pokrojone w kostkę.Paprykę w kostkę możemy dodać nieco później, jakieś 10 min przed końcem gotowania zupy(nie jest dobrze jak odchodzi z niej skórka)Kiedy woda się gotuje dodajemy pokrojoną w kawałki rybę oraz krewetki wraz z ogonkami.Wlewamy wyciśnięty sok z całej limonki.Dodajemy mleko kokosowe z puszki. Mieszamy wszystko i gotujemy na małym ogniu przez ok 20 min.Dodajemy przyprawy sypkie, smakujemy czego ile potrzeba. Jeśli należy dodać więcej pasty curry lub sosu rybnego to dodajemy według własnego gustu.( ja lubię zupę nieco kwaśniejszą dlatego, dodaję więcej soku z limonki)Na koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i kolendrę która nada wspaniałego aromatu i smaku do całości.Możemy też dodać do zupy makaron sojowy jeśli lubimy.(ja nie dodaję ponieważ nie przepadam za takim dodatkiem w zupie)
Gotowe! Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Migawki z północnej DaniiPudding z nasion chia >