Wykonanie
< Ciasto
kakaowe – szybkie bez miksera i bez
jajekszaszłyki z
sera grillowanego i warzyw >Warzywa w
sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki

Warzywa są doskonałe jako samodzielne danie wegetariańskie do
ryżu czy
bagietki, jako dodatek do dań obiadowych z
mięsem duszonym, oraz jako baza do chińszczyzny- wystarczy tylko usmażyć kawałki
kurczaka i wymieszać z warzywami. Podobne warzywa
jadłam w chińskiej restauracji, tak mi zasmakowały że postanowiłam zrobić podobne sama w domu. Wyszły przepyszne, najpierw
jadłam same z
bagietką, a że zostało ich jeszcze sporo , na następny dzień wykorzystałam je do chińszczyzny z
ryżem.

Składniki:Ćwiartka
kapusty białej2
papryki np. zielona i czerwona4
marchewki2 średnie
czerwone cebule3 łyżeczki
cukru½ kostki warzywnej1 mały
koncentrat pomidorowySos słodko-kwaśny (azjatycki) w butelce(około 150 ml)1 łyżeczka
chilli1 łyżka
sosu sojowego2 łyżki
sosu rybnegoWykonanie:
Kapustę kroimy w większe kawałki,
paprykę kroimy w dużą kostkę.
Marchewkę obieramy ,przekrajamy wzdłuż i kroimy na płaskie duże kawałki.
Cebulę kr oimy w grube piórka.W większym garnku gotujemy
wodę z
solą oraz 3 łyżeczkami
cukru, wrzucamy
kapustę i
marchewkę aż do momentu kiedy zrobią sie al dente ( około 5 min) wyławiamy łyżką cedzakową, przekładamy do woka. Następnie w tej samej gorącej wodzie spażamy
cebulę z
papryką około 2 min. Wyławiamy i dokładamy do woka z
marchewką i
kapustą.W osobnym naczyniu rozprowadzamy
koncentrat pomidorowy z 1 szklanką
bulionu warzywnego,
sosem rybnym,
sosem sojowym,1 łyżeczką
chilli oraz
sosem słodko-kwaśnym. Zalewamy warzywa w woku.Mieszamy wszystko razem, zagęszczamy
mąką ziemniaczaną z
wodą. Jeśli wyjdzie nam za gęsty sos możemy po prostu dodać
wody by go rozrzedzić, lub dodać więcej
mąki by go zagęścić bardziej, wszytko zależy tak naprawdę od wielkości użytych warzyw i ich objętości w woku.Sugestia: można dodać też
świeże pieczarki pokrojone w grube plasterki. Spażamy je razem z
cebulą i
papryką.



Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Ciasto
kakaowe – szybkie bez miksera i bez
jajekszaszłyki z
sera grillowanego i warzyw >