ßßß Cookit - przepis na Warzywa w sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki

Warzywa w sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki

nazwa

Wykonanie

< Ciasto kakaowe – szybkie bez miksera i bez jajek
szaszłyki z sera grillowanego i warzyw >
Warzywa w sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki
Warzywa są doskonałe jako samodzielne danie wegetariańskie do ryżu czy bagietki, jako dodatek do dań obiadowych z mięsem duszonym, oraz jako baza do chińszczyzny- wystarczy tylko usmażyć kawałki kurczaka i wymieszać z warzywami. Podobne warzywa jadłam w chińskiej restauracji, tak mi zasmakowały że postanowiłam zrobić podobne sama w domu. Wyszły przepyszne, najpierw jadłam same z bagietką, a że zostało ich jeszcze sporo , na następny dzień wykorzystałam je do chińszczyzny z ryżem.
Składniki:
Ćwiartka kapusty białej
2 papryki np. zielona i czerwona
4 marchewki
2 średnie czerwone cebule
3 łyżeczki cukru
½ kostki warzywnej
1 mały koncentrat pomidorowy
Sos słodko-kwaśny (azjatycki) w butelce
(około 150 ml)
1 łyżeczka chilli
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
Wykonanie:
Kapustę kroimy w większe kawałki, paprykę kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy ,przekrajamy wzdłuż i kroimy na płaskie duże kawałki. Cebulę kr oimy w grube piórka.
W większym garnku gotujemy wodę z solą oraz 3 łyżeczkami cukru, wrzucamy kapustę i marchewkę aż do momentu kiedy zrobią sie al dente ( około 5 min) wyławiamy łyżką cedzakową, przekładamy do woka. Następnie w tej samej gorącej wodzie spażamy cebulę z papryką około 2 min. Wyławiamy i dokładamy do woka z marchewką i kapustą.
W osobnym naczyniu rozprowadzamy koncentrat pomidorowy z 1 szklanką bulionu warzywnego, sosem rybnym, sosem sojowym,1 łyżeczką chilli oraz sosem słodko-kwaśnym. Zalewamy warzywa w woku.
Mieszamy wszystko razem, zagęszczamy mąką ziemniaczaną z wodą. Jeśli wyjdzie nam za gęsty sos możemy po prostu dodać wody by go rozrzedzić, lub dodać więcej mąki by go zagęścić bardziej, wszytko zależy tak naprawdę od wielkości użytych warzyw i ich objętości w woku.
Sugestia: można dodać też świeże pieczarki pokrojone w grube plasterki. Spażamy je razem z cebulą i papryką.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Ciasto kakaowe – szybkie bez miksera i bez jajek
szaszłyki z sera grillowanego i warzyw >
Źródło:http://panikucharka.pl/surowki/warzywa-w-sosie-slodko-kwasnym-na-styl-azjatycki