Wykonanie
Ta
kapusta świetnie się przechowuje ,a do tego, jak jesteśmy zabiegani, można z niej zrobić błyskawiczny obiad . Na przykład „Oszukane Gołąbki” , czyli surowe ,mielone klopsy zalewamy
kapustą ze słoika i dusimy 20 minut ,po czym mamy danie które w smaku przypomina tradycyjne gołąbki ,ale jest znacznie szybsze i w sytuacji kryzysowej potrafi nas wybawić z obiadowego kłopotu 😉 A do tego
kapusta jesienna na pewno się nie zmarnuje …

Składniki :1 główka
kapusty białej2-3 średnie
marchewki1 duża łyżka
cukru1 czubata łyżeczka od
herbaty soli ( lepiej dosolić po otwarciu ,niż przedobrzyć przy zamknięciu 😉 )2 małe słoiczki
koncentratu pomidorowego
Kapustę szatkujemy-kroimy w paski , wrzucamy do garnka .
Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do
kapusty , solimy dodajemy
cukier i 1 szklankę
wody .Wszystko przykrywamy i dusimy około 10-15 minut ,po tym czasie dodajemy oba koncentraty oraz dolewamy jeszcze 2 szklanki
wody . Całość dusimy jeszcze 30 minut . Po tym czasie wkładamy do słoików na gorąco i zakręcamy -słoiki ustawiamy do góry dnem . Na drugi dzień warto słoiki dodatkowo pasteryzować 10 minut -tak dla pewności . I to cały proces , prosty i skuteczny 😉 Oprócz kombinacji z mielonymi klopsikami ,można użyć
kapustki nawet jako samodzielny dodatek lub połączyć z podsmażoną
kiełbaską w pyszny bigosik -dorzucając kilka przypraw..to
przetwór o szerokim spektrum przydatności… 😉