ßßß
Składniki :1 główka kapusty białej2-3 średnie marchewki1 duża łyżka cukru1 czubata łyżeczka od herbaty soli ( lepiej dosolić po otwarciu ,niż przedobrzyć przy zamknięciu 😉 )2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
Kapustę szatkujemy-kroimy w paski , wrzucamy do garnka . Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty , solimy dodajemy cukier i 1 szklankę wody .Wszystko przykrywamy i dusimy około 10-15 minut ,po tym czasie dodajemy oba koncentraty oraz dolewamy jeszcze 2 szklanki wody . Całość dusimy jeszcze 30 minut . Po tym czasie wkładamy do słoików na gorąco i zakręcamy -słoiki ustawiamy do góry dnem . Na drugi dzień warto słoiki dodatkowo pasteryzować 10 minut -tak dla pewności . I to cały proces , prosty i skuteczny 😉 Oprócz kombinacji z mielonymi klopsikami ,można użyć kapustki nawet jako samodzielny dodatek lub połączyć z podsmażoną kiełbaską w pyszny bigosik -dorzucając kilka przypraw..to przetwór o szerokim spektrum przydatności… 😉