ßßß Cookit - przepis na Kapusta w sosie pomidorowym na zimę „Oszukany Gołąbek”

Kapusta w sosie pomidorowym na zimę „Oszukany Gołąbek”

nazwa

Wykonanie

Ta kapusta świetnie się przechowuje ,a do tego, jak jesteśmy zabiegani, można z niej zrobić błyskawiczny obiad . Na przykład „Oszukane Gołąbki” , czyli surowe ,mielone klopsy zalewamy kapustą ze słoika i dusimy 20 minut ,po czym mamy danie które w smaku przypomina tradycyjne gołąbki ,ale jest znacznie szybsze i w sytuacji kryzysowej potrafi nas wybawić z obiadowego kłopotu 😉 A do tego kapusta jesienna na pewno się nie zmarnuje …
Składniki :
1 główka kapusty białej
2-3 średnie marchewki
1 duża łyżka cukru
1 czubata łyżeczka od herbaty soli ( lepiej dosolić po otwarciu ,niż przedobrzyć przy zamknięciu 😉 )
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
Kapustę szatkujemy-kroimy w paski , wrzucamy do garnka . Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty , solimy dodajemy cukier i 1 szklankę wody .Wszystko przykrywamy i dusimy około 10-15 minut ,po tym czasie dodajemy oba koncentraty oraz dolewamy jeszcze 2 szklanki wody . Całość dusimy jeszcze 30 minut . Po tym czasie wkładamy do słoików na gorąco i zakręcamy -słoiki ustawiamy do góry dnem . Na drugi dzień warto słoiki dodatkowo pasteryzować 10 minut -tak dla pewności . I to cały proces , prosty i skuteczny 😉 Oprócz kombinacji z mielonymi klopsikami ,można użyć kapustki nawet jako samodzielny dodatek lub połączyć z podsmażoną kiełbaską w pyszny bigosik -dorzucając kilka przypraw..to przetwór o szerokim spektrum przydatności… 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/kapusta-w-sosie-pomidorowym-na-zime-oszukany-golabek