ßßß
Składniki :1 główka białej kapusty- mała2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki1 łyżka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( mały)1 puszka krojonych pomidorów3-4 kawałki żeberek lub inna wieprzowinka2 średnie marchewki1/2 łyżeczki chilli ( można mniej jak chcemy łagodniej )sól do smaku
Kapustę poszatkować lub pokroić nożem w dowolne kawałki -ja rąbałam spore plastry , tak wychodzi bardziej rustykalnie 😉 Żeberka płukamy , układamy na dnie garnka , solimy i przysypujemy kapustą , która również solimy . Marchewki obieramy , kroimy w kostkę lub inaczej , dokładamy do garnka . Wszystko stawiamy na ogniu i dusimy pod przykryciem do momentu ,aż kapusta zacznie puszczać sok , a żeberka zaczną się smażyć we własnym tłuszczu-sosie . Dolewamy 4 szklanki wody , dodajemy cukier, koncentrat ,pomidory z puszki , paprykę , chilli i dusimy dalej od czasu do czasu mieszając około 60 minut , dolewając po szklance wody jeśli zbyt odparuje . W trakcie duszenia trzeba kapustę raz przypalić -nie zwęglić , tylko przypalić lekko , wtedy danie dostanie ładnego koloru i świetnego smaku, bez tego będzie to zwykła duszona kapucha 😉 . Po tym czasie , odławiamy kości z żeberek , co nie jest trudne bo zazwyczaj są duże i regularne , dolewamy jeszcze wody -ze dwie szklanki i dusimy do momentu ,aż kapusta się zagęści . Gotowe , pyszne w każdej postaci ,a wlane do słoika na gorąco postoi w lodówce z tydzień lub dwa . Polecam 😉