ßßß
Skład na duży garnek :pół małej główki kapusty białej 0,5 kg mielonego -najlepiej z łopatki wieprzowej 1 koncentrat pomidorowy ( mały słoik ,swój lub kupny ) 1 płaska łyżka cukru i łagodnej papryki mielonej sól i chilli do smaku ( może być pieprz, jeśli ktoś woli ) 1 duża marchewka, łyżeczka smalcu
Kapustę szatkujemy na paseczki i wkładamy do garnka ,razem ze smalcem i podsmażamy parę minut ,aż część kapusty zacznie lekko brązowieć ( to nadaje zupie nietypowego smaku ) . Wtedy dodajemy mięso mielone , pokrojoną w kostkę marchewkę , koncentrat pomidorowy , cukier , chili i dolewamy około 1,5 l wody . Zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny . Po tym czasie doprawiamy solą do smaku i gotowe . Zupa tym lepsza im częściej odgrzewana. Wlana na gorąco do słoika i odstawiona dnem do góry ,pasteryzuje się i można ją wtedy przechować do tygodnia w zimnym miejscu , jako obiad ratunkowy 😉