Wykonanie
Miałam okazję, żeby spróbować tego ciasta u mojej babci jakoś z okazji nowego roku. Nie mogłam jej zaprzepaścić, nie mogłam też nie upiec podobnego ciasta w domu. Postarałam się w miarę wiernie odtworzyć odkryte smaki i proporcje. Po czasie natrafiłam przypadkowo na ciasto o podobnym składzie w internecie, jak się okazało dosyć popularne w wersji pieczonej jak i bez pieczenia, znane pod nazwą ''Pijak''. Ja postanowiłam trzymać się zastanej nomenklatury i jedynie pokreślić, że ta wersja jest moją wariacją, którą starałam się jak najbardziej zbliżyć do ciasta, którego skosztowałam parę miesięcy temu. Jestem bardzo zadowolona z efektów, i nie tylko ja!
Biszkopt:3
jajka2
białka15 dag
cukru15 dag
maku8 dag
kokosu2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
oleju½ łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną masę, powoli dodajemy
cukier. Gdy ten się rozpuścić dodajemy
żółtka i ubijamy dalej. W internecie możecie znaleźć przepisy na samą
bezę, ja jednak postanowiłam zrobić stabilny i miękki
biszkopt, jedynie nieco jaśniejszy. Zdecydowanie polecam tę wersję. Do masy powoli wlewamy cienkim strumieniem
olej i mieszamy.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i mieszamy z
makiem i
kokosem. Dodajemy wszystko do masy z ubitych
jajek. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie wymiary kartki a4) wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 - 40 minut. Studzimy.

Krem:600 ml pełnotłustego
mleka (lub szklanka
śmietanki i szklanka
mleka)1
laska wanilii (opcjonalnie, można też zastąpić ekstraktem)10 dag
cukru2 – 3
żółtka1 opakowanie budyniu
waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej20 dag
masła2 łyżki
wódki lub
spirytusuW 1/2 szklanki
mleka rozpuszczamy
mąkę oraz
budyń. Resztę
mleka zagotowujemy wraz z
laską wanilii (najpierw wyjmujemy z niej ziarenka i dodajemy do
mleka, po czym wrzucamy resztę laski). W międzyczasie
żółtka ubijamy z
cukrem na kogiel mogiel i zalewamy gorącym
mlekiem z którego wcześniej wyjęliśmy
laskę wanilii. Całość jeszcze raz zagotowujemy i dodajemy
mleko z proszkiem budyniowym i
mąką. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, po czym ostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie z lodówki wyjmujemy
masło, a gdy
budyń będzie już zimny kroimy je na kawałki i ubijamy przez moment mikserem i dodajemy odrobinę
spirytusu lub
wódki. Gdy
masło nabierze lekkości, dodajemy stopniowo do łyżce budyniu
waniliowego.Do nasączenia:kieliszek
wódki1 łyżka
cukru rozpuszczona w odrobinie ciepłej
wody (opcjonalnie)
Biszkopt skrapiamy
wódką, którą można ewentualnie rozcieńczyć
syropem cukrowym. Ja nie przesadzałam z
alkoholem, bo nie czułam go zbytnio i nie przepadam za tego typu ciastami. Kremem smarujemy tak nasączony
biszkopt.Ciasto kruche:10 dag
masła10 dag
cukru20 dag
mąki pszennej2 łyżki
śmietany1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejZ podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wyklejamy nim foremkę w której piekliśmy
biszkopt, polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy i umieszczamy na warstwie kremu.Wierzch:10 dag (tabliczka)
czekolady2-3 łyżki
śmietanki50 g mieszanki
Migdałowy Przylądek z Ziarenkowo (ewentualnie prażone
płatki migdałoweW kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z niewielką ilością
śmietanki. Polewamy nią gotowe ciasto i posypujemy ziarenkami. Przygotować możecie też każdą inną
polewę czekoladową. Ciasto wstawiamy na kilak godzin do lodówki.

Może polubisz też:

Roladki
makowe w
masie serowej

Ciasto
Cappucino pod Wisienką

Szarlotka w
Cynamonowym Raju