ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Miałam okazję, żeby spróbować tego ciasta u mojej babci jakoś z okazji nowego roku. Nie mogłam jej zaprzepaścić, nie mogłam też nie upiec podobnego ciasta w domu. Postarałam się w miarę wiernie odtworzyć odkryte smaki i proporcje. Po czasie natrafiłam przypadkowo na ciasto o podobnym składzie w internecie, jak się okazało dosyć popularne w wersji pieczonej jak i bez pieczenia, znane pod nazwą ''Pijak''. Ja postanowiłam trzymać się zastanej nomenklatury i jedynie pokreślić, że ta wersja jest moją wariacją, którą starałam się jak najbardziej zbliżyć do ciasta, którego skosztowałam parę miesięcy temu. Jestem bardzo zadowolona z efektów, i nie tylko ja!
Biszkopt:
3 jajka
2 białka
15 dag cukru
15 dag maku
8 dag kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną masę, powoli dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuścić dodajemy żółtka i ubijamy dalej. W internecie możecie znaleźć przepisy na samą bezę, ja jednak postanowiłam zrobić stabilny i miękki biszkopt, jedynie nieco jaśniejszy. Zdecydowanie polecam tę wersję. Do masy powoli wlewamy cienkim strumieniem olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i mieszamy z makiem i kokosem. Dodajemy wszystko do masy z ubitych jajek. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie wymiary kartki a4) wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 - 40 minut. Studzimy.
Krem:
600 ml pełnotłustego mleka (lub szklanka śmietanki i szklanka mleka)
1 laska wanilii (opcjonalnie, można też zastąpić ekstraktem)
10 dag cukru
2 – 3 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag masła
2 łyżki wódki lub spirytusu
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy mąkę oraz budyń. Resztę mleka zagotowujemy wraz z laską wanilii (najpierw wyjmujemy z niej ziarenka i dodajemy do mleka, po czym wrzucamy resztę laski). W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem na kogiel mogiel i zalewamy gorącym mlekiem z którego wcześniej wyjęliśmy laskę wanilii. Całość jeszcze raz zagotowujemy i dodajemy mleko z proszkiem budyniowym i mąką. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, po czym ostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie z lodówki wyjmujemy masło, a gdy budyń będzie już zimny kroimy je na kawałki i ubijamy przez moment mikserem i dodajemy odrobinę spirytusu lub wódki. Gdy masło nabierze lekkości, dodajemy stopniowo do łyżce budyniu waniliowego.
Do nasączenia:
kieliszek wódki
1 łyżka cukru rozpuszczona w odrobinie ciepłej wody (opcjonalnie)
Biszkopt skrapiamy wódką, którą można ewentualnie rozcieńczyć syropem cukrowym. Ja nie przesadzałam z alkoholem, bo nie czułam go zbytnio i nie przepadam za tego typu ciastami. Kremem smarujemy tak nasączony biszkopt.
Ciasto kruche:
10 dag masła
10 dag cukru
20 dag mąki pszennej
2 łyżki śmietany
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wyklejamy nim foremkę w której piekliśmy biszkopt, polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy i umieszczamy na warstwie kremu.
Wierzch:
10 dag (tabliczka) czekolady
2-3 łyżki śmietanki
50 g mieszanki Migdałowy Przylądek z Ziarenkowo (ewentualnie prażone płatki migdałowe
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z niewielką ilością śmietanki. Polewamy nią gotowe ciasto i posypujemy ziarenkami. Przygotować możecie też każdą inną polewę czekoladową. Ciasto wstawiamy na kilak godzin do lodówki.
Może polubisz też:
Roladki makowe w masie serowej
Ciasto Cappucino pod Wisienką
Szarlotka w Cynamonowym Raju
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,347552550,title,Ciasto-Pijak-ulepszony-przepis,index.html