ßßß
Biszkopt makowy:3 jajka3 łyzki cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki maku2 łyżki olejuBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Maki przesiewamy wraz z proszkiem i mieszamy z makiem. Dokładnie mieszamy z biszkoptem, dodajemy olej. Pieczemy 25 minut w 175 stopniach. Studzimy.50 ml piwa10 dag cukru25-30 dag czarnej porzeczki4 – 5 łyżek syropu lawendowego (opcjonalnie)Piwo zagotowujemy z cukrem, dodajemy porzeczki i smażymy pod koniec możemy dodać syropu lawendowego. Można zamknąć w słoiczku i przechowywać na zimę.Masa kokosowa:1 szklanka mleka15 dag kokosu10 dag cukru2 szklanki śmietanki 36%1 czubata łyżka żelatyny + woda do namoczeniaMleko ostrożne gotujemy z kokosem i cukrem. Zimna śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy wystudzony kokos. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Biszkopt smarujemy konfiturą i wylewamy masę kokosową (połowę).Galaretka porzeczkowa:1 i ½ szklanki wody40-50 dag czarnej porzeczki1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej1 opakowanie galaretki wieloowocowej (fioletowej, opcjonalnie można dodać jeszcze łyżeczkę żelatyny)Porzeczkę gotujemy w wodzie, dodajemy rozprowadzoną w niewielkiej ilości mąkę i zagotowujemy. Wsypujemy galaretkę i studzimy. wylewamy na kokos. Wylewamy na masę kokosową, a następnie gdy lekko stężeje, wylewamy drugą porcję masy kokosowej.Ciasto kruche:10 dag masła50 g cukru1 żółtko20 dag mąki pszennej½ łyżeczki proszku do pieczeniaZagniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do schodzenia na godzinę. Pieczemy w takiej blaszce jak biszkopt. W 200 stopniach przez 10 - 15 minut do zrumienienia, następnie ubijamy bezę i temperaturę zmniejszamy.Beza kokosowa:4 białka16 dag cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżka mąki ziemniaczanej50 g kokosu+ 3-4 łyżki ziarenek Migdałowy Przylądek (do posypania)Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy ekstrakt ocet i przesianą mąkę wraz z kokosem. Posypujemy ziarenkami. Wykładamy na kruche i pieczemy w 130 stopniach przez godzinę. Układamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do lodówki.