Wykonanie
Jedno ciasto
porzeczkowe dzisiaj mi popłynęło. Dosłownie. Na razie się chłodzi w lodówce i zobaczymy co z tego fanta będzie. I tak wygląda klasyczne powiedzenie ojcu "weź tą blaszkę do góry do lodówki, włóż na trzecią półkę od góry bo tam ma swoje miejsce na którym stało wcześniej, trattata, tratata...". Ciasto owszem i zaniósł, problem w ty, że do lodówki nie włożył i lejące się kawałki znalazłam nawet na podłodze... i amen. Jeżeli chcesz coś
mieć zrobione zrób to sam. Arbuzowiec numer dwa również się "rozwarstwił, ale on miał nie jako prawo, bo w lodówce nie był wcale. Czekam, może jeszcze cała sprawa nie jest przegrana. I dzielę się z
wami przepisem na fantastyczny Porzeczkowiem, tym razem nie z upału. Nie mam siły na zachwalanie, ani humoru. Po prostu uwierzcie, że warto i wypróbujcie. Jak zostanie mi dzisiaj choć odrobina siły po tym dniu to wrzucę inne zdjęcia.
Biszkopt makowy:3
jajka3 łyzki
cukru3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
maku2 łyżki
olejuBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo
cukier, a następnie
żółtka cały czas ubijając.
Maki przesiewamy wraz z proszkiem i mieszamy z
makiem. Dokładnie mieszamy z
biszkoptem, dodajemy
olej. Pieczemy 25 minut w 175 stopniach. Studzimy.50 ml
piwa10 dag
cukru25-30 dag
czarnej porzeczki4 – 5 łyżek
syropu lawendowego (opcjonalnie)
Piwo zagotowujemy z
cukrem, dodajemy
porzeczki i smażymy pod koniec możemy dodać
syropu lawendowego. Można zamknąć w słoiczku i przechowywać na zimę.Masa kokosowa:1 szklanka
mleka15 dag
kokosu10 dag
cukru2 szklanki
śmietanki 36%1 czubata łyżka
żelatyny +
woda do namoczenia
Mleko ostrożne gotujemy z
kokosem i
cukrem. Zimna
śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy wystudzony
kokos.
Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy.
Biszkopt smarujemy
konfiturą i wylewamy masę
kokosową (połowę).
Galaretka porzeczkowa:1 i ½ szklanki
wody40-50 dag
czarnej porzeczki1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
galaretki wieloowocowej (fioletowej, opcjonalnie można dodać jeszcze łyżeczkę
żelatyny)
Porzeczkę gotujemy w wodzie, dodajemy rozprowadzoną w niewielkiej ilości
mąkę i zagotowujemy. Wsypujemy
galaretkę i studzimy. wylewamy na
kokos. Wylewamy na masę
kokosową, a następnie gdy lekko stężeje, wylewamy drugą porcję masy kokosowej.Ciasto kruche:10 dag
masła50 g
cukru1
żółtko20 dag
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaZagniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do schodzenia na godzinę. Pieczemy w takiej blaszce jak
biszkopt. W 200 stopniach przez 10 - 15 minut do zrumienienia, następnie ubijamy
bezę i temperaturę zmniejszamy.
Beza kokosowa:4
białka16 dag
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
octu jabłkowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej50 g
kokosu+ 3-4 łyżki ziarenek
Migdałowy Przylądek (do posypania)
Białka ubijamy, dodajemy stopniowo
cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy ekstrakt
ocet i przesianą
mąkę wraz z
kokosem. Posypujemy ziarenkami. Wykładamy na kruche i pieczemy w 130 stopniach przez godzinę. Układamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do lodówki.