ßßß Cookit - przepis na Konfitura porzeczkowa:

Konfitura porzeczkowa:

nazwa

Wykonanie

Jedno ciasto porzeczkowe dzisiaj mi popłynęło. Dosłownie. Na razie się chłodzi w lodówce i zobaczymy co z tego fanta będzie. I tak wygląda klasyczne powiedzenie ojcu "weź tą blaszkę do góry do lodówki, włóż na trzecią półkę od góry bo tam ma swoje miejsce na którym stało wcześniej, trattata, tratata...". Ciasto owszem i zaniósł, problem w ty, że do lodówki nie włożył i lejące się kawałki znalazłam nawet na podłodze... i amen. Jeżeli chcesz coś mieć zrobione zrób to sam. Arbuzowiec numer dwa również się "rozwarstwił, ale on miał nie jako prawo, bo w lodówce nie był wcale. Czekam, może jeszcze cała sprawa nie jest przegrana. I dzielę się z wami przepisem na fantastyczny Porzeczkowiem, tym razem nie z upału. Nie mam siły na zachwalanie, ani humoru. Po prostu uwierzcie, że warto i wypróbujcie. Jak zostanie mi dzisiaj choć odrobina siły po tym dniu to wrzucę inne zdjęcia.
Biszkopt makowy:
3 jajka
3 łyzki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki maku
2 łyżki oleju
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Maki przesiewamy wraz z proszkiem i mieszamy z makiem. Dokładnie mieszamy z biszkoptem, dodajemy olej. Pieczemy 25 minut w 175 stopniach. Studzimy.
50 ml piwa
10 dag cukru
25-30 dag czarnej porzeczki
4 – 5 łyżek syropu lawendowego (opcjonalnie)
Piwo zagotowujemy z cukrem, dodajemy porzeczki i smażymy pod koniec możemy dodać syropu lawendowego. Można zamknąć w słoiczku i przechowywać na zimę.
Masa kokosowa:
1 szklanka mleka
15 dag kokosu
10 dag cukru
2 szklanki śmietanki 36%
1 czubata łyżka żelatyny + woda do namoczenia
Mleko ostrożne gotujemy z kokosem i cukrem. Zimna śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy wystudzony kokos. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Biszkopt smarujemy konfiturą i wylewamy masę kokosową (połowę).
Galaretka porzeczkowa:
1 i ½ szklanki wody
40-50 dag czarnej porzeczki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie galaretki wieloowocowej (fioletowej, opcjonalnie można dodać jeszcze łyżeczkę żelatyny)
Porzeczkę gotujemy w wodzie, dodajemy rozprowadzoną w niewielkiej ilości mąkę i zagotowujemy. Wsypujemy galaretkę i studzimy. wylewamy na kokos. Wylewamy na masę kokosową, a następnie gdy lekko stężeje, wylewamy drugą porcję masy kokosowej.
Ciasto kruche:
10 dag masła
50 g cukru
1 żółtko
20 dag mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do schodzenia na godzinę. Pieczemy w takiej blaszce jak biszkopt. W 200 stopniach przez 10 - 15 minut do zrumienienia, następnie ubijamy bezę i temperaturę zmniejszamy.
Beza kokosowa:
4 białka
16 dag cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g kokosu
+ 3-4 łyżki ziarenek Migdałowy Przylądek (do posypania)
Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy ekstrakt ocet i przesianą mąkę wraz z kokosem. Posypujemy ziarenkami. Wykładamy na kruche i pieczemy w 130 stopniach przez godzinę. Układamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do lodówki.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,349529970,title,Porzeczkowa-Fiznezja,index.html