ßßß
Nazwa piajak pochodzi od nasączonych w alkoholu herbatników, którymi pokryte jest ciasto. W tej jednak wersji jest go tak niewiele, że spokojnie mogą się nim delektować dzieci jak i przyszli kierowcy. Nikt nie musi sobie odmawiać chwili słodyczy.Ostatnio sporo piekę. Kiedy któregoś dnia moja mama wróciła zachwycona Pijakiem zrobionym przez jej koleżankę postanowiłam też jej jakiegoś upiec. W internecie istnieje wiele wesji tego ciasta. To na które natrafiłam zawiera tego alkoholu naprawdę niewiele, jest słodkie, delikatne i smaczne. Dla tych którzy lubią słodkości o mało intensywnym smaku będzie wyśmienity.Przepis został zaczerpnięty ze strony http://smakmojegozycia.blogspot.com .Składniki:Ciasto:7 białek4 żółtka3/4 szkl. cukru15 dag suchego maku15 dag wiórek kokosowych2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:1 opakowanie budyniu śmietankowego2 szkl. mleka1/2 szkl. cukru1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka masłaDodatkowo:Herbatniki (ok. 30 sztuk)2 łyżki wódki8 łyżek wody200 g czekolady mlecznej2 łyżki masławiórki kokosowe do przyzdobieniaPrzygotowanie:Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już sztywna dodać cukier. Następnie dodać żółtka, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na dużą prostokątną blaszkę posmarowaną wcześniej tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.Masa budyniowa: 1 szkl. mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance rozpuścić zawartość budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz żółtka. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać budyń wymieszany z resztą składników- mieszać energicznie. Odstawić budyń do wystygnięcia.Masło o temperaturze pokojowej utrzeć w mikserze dodając po łyżce budyniu. Ważne żeby i masło i budyń były w temperaturze pokojowej żeby masa się nie zważyła.Powstałą masę wyłożyć na placek makowo- kokosowy. Masę przykryć herbatnikami nasączonymi w wódce zmieszanej z wodą.Dwie czekolady mleczne rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki masła. Tak przygotowaną polewą posmarować herbatniki. Wierz można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.Gotowe!
Ciasto w miarę szybko się robi. Jest bardzo smaczne, choć ja przyznam, że dodatkowo nasączyłabym jeszcze biszkopt żeby było bardziej intensywne w smaku. Rodzina jednak była bardzo zadowolona i już na następny dzień prawie nic nie zostało. :)