Wykonanie
PijakNiedziela, Maj 18, 2014, 19:49

Nazwa piajak pochodzi od nasączonych w
alkoholu herbatników, którymi pokryte jest ciasto. W tej jednak wersji jest go tak niewiele, że spokojnie mogą się nim delektować dzieci jak i przyszli kierowcy. Nikt nie musi sobie odmawiać chwili
słodyczy.Ostatnio sporo piekę. Kiedy któregoś dnia moja mama wróciła zachwycona Pijakiem zrobionym przez jej koleżankę postanowiłam też jej jakiegoś upiec. W internecie istnieje wiele wesji tego ciasta. To na które natrafiłam zawiera tego
alkoholu naprawdę niewiele, jest słodkie, delikatne i smaczne. Dla tych którzy lubią słodkości o mało intensywnym smaku będzie wyśmienity.Przepis został zaczerpnięty ze strony http://smakmojegozycia.blogspot.com .Składniki:Ciasto:7
białek4
żółtka3/4 szkl.
cukru15 dag suchego
maku15 dag wiórek
kokosowych2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa budyniowa:1 opakowanie budyniu
śmietankowego2 szkl.
mleka1/2 szkl.
cukru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 kostka
masłaDodatkowo:
Herbatniki (ok. 30 sztuk)2 łyżki
wódki8 łyżek
wody200 g
czekolady mlecznej2 łyżki
masławiórki kokosowe do przyzdobieniaPrzygotowanie:Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą
soli. Kiedy piana będzie już sztywna dodać
cukier. Następnie dodać
żółtka,
mak,
wiórki kokosowe i
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na dużą prostokątną blaszkę posmarowaną wcześniej tłuszczem i podsypaną
bułką tartą. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.Masa budyniowa: 1 szkl.
mleka zagotować z
cukrem. W drugiej szklance rozpuścić zawartość
budyń śmietankowy,
mąkę ziemniaczaną,
mąkę pszenną oraz
żółtka. Gdy
mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać
budyń wymieszany z resztą składników- mieszać energicznie. Odstawić
budyń do wystygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć w mikserze dodając po łyżce budyniu. Ważne żeby i
masło i
budyń były w temperaturze pokojowej żeby masa się nie zważyła.Powstałą masę wyłożyć na placek
makowo-
kokosowy. Masę przykryć
herbatnikami nasączonymi w
wódce zmieszanej z
wodą.Dwie
czekolady mleczne rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać 2 łyżki
masła. Tak przygotowaną polewą posmarować
herbatniki. Wierz można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.Gotowe!

Ciasto w miarę szybko się robi. Jest bardzo smaczne, choć ja przyznam, że dodatkowo nasączyłabym jeszcze
biszkopt żeby było bardziej intensywne w smaku. Rodzina jednak była bardzo zadowolona i już na następny dzień prawie nic nie zostało. :)