Wykonanie

Jedno z moich ulubionych ciast, które ma bardzo ciekawy smak i konsystencję. Nie
powiem żeby w zrobieniu było ekspresowe, ale warto poświęcić na niego czas. Polecam :)
Biszkopt*:4
jajka1 szklanki
cukru1 szklanki
mąki1 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier, a następnie
żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty.Masa budyniowo- bananowa:6
żółtek½ szklanki
cukru2 budynie
waniliowe750
mleka200g
masła 82% (bez dodatku
oleju)3
banany1/3 szklanki
spirytusu lub
wódkiOdlewamy 1/2 szklanki
mleka, a resztę zagotowujemy. Do
mleka dajemy
żółtka,
cukier waniliowy i budynie. Do gotującego się
mleka wsypujemy
cukier i cały czas mieszamy, aż się rozpuści, a następnie
budyń, który mieszamy aż będzie gotowy. Ugotowany
budyń studzimy. Gdy jest już całkowicie zimny, ucieramy kostkę
masła, do której dodajemy po trochu zimny
budyń. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita masa, po czym odkładamy około 2 łyżek kremu do dekoracji.
Banany kroimy w kosteczki około 5mmx5mm, a następnie skrapiamy
alkoholem i mieszamy. (
Alkohol powoduje, że
banany nie czernieją). Następnie dodajemy je do gotowego kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką.

Masa
makowo- kokosowa:6
białek1 szklanka
cukru1 szklanka
maku1 szklanka
kokosuBiałka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy
cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy
mak i
kokos. Całość mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na papier pergamin. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.

Polewa:200g
czekolady np. deserowej100ml
śmietany kremówkiCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, a następnie dolewamy do niej po trochu
śmietankę i mieszamy łyżką.Dodatkowo:½ szklanki
alkoholu (np.
wódki lub rozcieńczonego
spirytusu) do nasączenia
biszkoptu.
Biszkopt smarujemy kremem
bananowo- budyniowym, a następnie przykrywamy go upieczoną i zimną warstwą
makowo-
kokosową. Górę pokrywamy polewą i ozdabiamy resztą kremu budyniowego. Ciasto pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce, by dobrze stężało.

R E K L A M A