Wykonanie
Ciasta z dodatkiem warzyw w ostatnim czasie cieszą się ogromną popularnością. Cenne wartości odżywcze, ciekawy smak i niska kaloryczność sprawiają, że stają się one elementem wielu deserów. Co powiesz na ciasto
marchewkowe z rozpływającym się w ustach kremem waniliowym?Ciasto
marchewkowe sprawdza się zawsze – komponuje się idealnie z
kawą oraz wprowadza przedświąteczny nastrój. Z tego powodu jest ono chętnie wybierane szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.Jak przygotować brownie
marchewkowe z kremem waniliowym?Brownie
marchewkowe z kremem
waniliowym to niecodzienna propozycja, która różni się od klasycznego deseru tego typu głównie zawartością
kakao. Takie ciasto trafi w gusta osób, które kochają
czekoladowy smak połączony ze słodką
marchewką.Przed połączeniem składników przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180°C.Składniki do przygotowania brownie:400 g
mąki pszennej,2 średnie
marchewki,165 g
oleju kokosowego,1 tabliczka
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,5
jajek,200 g
cukru,3 g
proszku do pieczenia,1,5 g
sody oczyszczonej.Zetrzyj
marchew na tarce o drobnych oczkach. Ubij całe
jajka z
cukrem i dodaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
olej kokosowy. Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej. Dodaj ją do masy z
jajkami, a następnie wsyp startą
marchewkę. Przełóż ciasto do blaszki i piecz około godzinę.Składniki do przygotowania kremu
waniliowego:250 g
masła,3
żółtka jajka,150 g
cukru,8 g
cukru waniliowego.Sposób przygotowania kremu:Utrzyj
masło na puszystą masę. Dodawaj po jednym
żółtku i łyżce
cukru zwykłego oraz
waniliowego, cały czas mieszając. Przekrój upieczone ciasto na pół i przełóż je gotowym kremem.Jeśli chcesz, możesz także wzbogacić ciasto dodatkiem przypraw korzennych. Dobrze sprawdzą się gotowe mieszanki, ale istnieje również opcja skomponowania własnego zestawu. Ciekawym wyborem jest
cynamon,
gałka muszkatołowa,
goździki czy
imbir. Taki dodatek jest doskonałą opcją w przypadku jesiennych i zimowych wieczorów. Brownie
marchewkowe z kremem
waniliowym wzbogacone
przyprawami korzennymi sprawdzi się doskonale również jako deser podczas kolacji wigilijnej.Jak podawać brownie marchewkowe?Ciasto
marchewkowe można udekorować
polewą czekoladową przygotowaną z użyciem
mleka oraz
gorzkiej czekolady. Nie jest to obowiązkowy krok, jednak stanowi on doskonały wybór dla miłośników słodkiego,
kakaowego smaku.Składniki do przygotowania polewy:1 tabliczka
czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,3 łyżki
mleka lub słodkiej
śmietanki.Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej. Dodaj
mleko lub
śmietankę. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, zwiększ ilość płynu.Takie brownie można podawać również z lukrem,
bakaliami,
orzechami czy musem
marchewkowym. Wiele osób decyduje się także na przyprószenie jego górnej warstwy tarkowaną skórką
pomarańczy, która nadaje deserowi jeszcze bardziej świąteczny charakter.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/