Wykonanie
Czasem zdarzają się sytuacje kryzysowe. Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili, dookoła wszystkie sklepy zamknięte, a lodówka niekoniecznie pęka w szwach. Czasem z najprostszych składników można wyczarować ciasto, które w pełni zadowoli podniebienie niejadka. Przepis jest na tyle godzien uwagi, że korzystałam już z niego nieraz i skorzystam pewnie jeszcze wiele
razy. Specjalnie na ostatnie święta odkopałam mój oryginalny i sprawdzony przepis - pewniak. Teraz dzielę się nim z
Wami. I gorąco polecam. Chciałam tylko nadmienić, ze moje ciasto (o widocznej na zdjęciu wysokości) pieczone było w formie o wymiarach mniej więcej kartki a4, możecie użyć większej i otrzymacie wtedy niższe kawałki. Przepis dodaję też do akcji-konkursu, liczę na wygranie tej oto książki.

Ciasto:25 dag
masła3 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia5
żółtek1/2 szklanki
cukru pudruMasło siekamy na kawałki. Dodajemy przesianą
mąkę, wymieszana z
proszkiem do pieczenia oraz
żółtka i
cukier. Ciasto wyrabiamy ręką albo mikserem aż do połączenia składników. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie foremkę wysmarowujemy
margaryną i wysypujemy
bułką tartą. 2/3 ciasta wyklejamy dokładnie foremkę i nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Masa:1 l
śmietany 18% lub w wersji lżejszej - 12%5
białek3/4 szklanki
cukru (lub więcej, jeśli lubimy słodkie wypieki)1 łyżka
cukru wanilinowego Wodzisław2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego Wodzisław (2x40 g)20 dag
wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy porcjami
cukier (wanilinowy również) nie przerywając miksowania. Gdy w całości się rozpuści dodajemy
śmietanę i miksujemy do połączenia się mas.

Dodajemy budynie oraz
wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

Dodatkowo:mały słoiczek
powideł śliwkowych lub ''czekośliwki'' (czekośliwkę możecie w prosty sposób zrobić samodzielnie dodając do powideł 1-2 łyżki
kakao)
cukier puder do posypania

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła, a następnie wylewamy masę
śmietanowo -
białkową. Wkładamy na 5 -10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Na masę wykładamy starte na tarce o dużych oczkach ciasto (będzie to łatwiejsze, jeżeli wcześniej włożymy je do zamrażarki). Pieczemy aż do zrumienienia się ciasta około 45 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy
cukrem pudrem.


Obiecałam również mojej koleżance, że wrzucę tu jej zmagania z Halloweenowymi deserami. Tu konkretnie walczyła z gałkami ocznymi z masy cukrowej :) Ada - masz moje pozdrowienia! Zachęcam też innych do przesyłania zdjęć swoich słodkości i słoności przygotowanych według moich przepisów. Będzie mi niezwykle miło.




Może polubisz też:

Ciasto kruche z
budyniem i
śliwkami
Łabędzi Puch z
brzoskwiniami
Hawajskie Ciasto z Ptasim Mleczkiem i
ananasem