ßßß Cookit - przepis na Babcine ciasto z truskawkami i pianką

Babcine ciasto z truskawkami i pianką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam wyjątkowy przepis. Tym razem nie robiłam sama tego ciasta, upiekła je moja Babcia i nam przywiozła . Głównie mojemu wujkowi, który jest jego wielbicielem, ale inni też za nim przepadają. Przypuszczalnie dlatego, że jest przepyszne;D Babcia robi je już od wielu lat i jest ulubionym ciastem z dzieciństwa mojej mamy. Proporcje podaję na całą blachę, ale ciasta nie trzeba zjeść od razu, może stać (w chłodnym miejscu) parę dni i jest coraz lepsze.
- 1kg mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 6-7 żółtek
- 2 kostki masła
- 2kg truskawek
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- 4-5 białek
- 1 szklanka cukru (może być więcej)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i cukier puder.
Dodać pokrojone w kostkę masło i żółtka i wyrobić ciasto.
Owinięte w folię 2/3 - 3/4 ciasta schować do lodówki na ok. godzinę, a resztę do zamrażalnika.
Truskawki zasypać cukrem w płaskim naczyniu na pół godziny.
Gdy puszczą sok, odsączyć na sitku (sok będzie dobry na kompot).
Schłodzone ciasto wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach ok. 36x34cm.
Podpiec w temperaturze 190 st. C przez 10-15 minut.
Po wyjęciu posypać bułką tartą.
Ubić na sztywno pianę z białek, pod koniec dodając cukier i budyń.
Rozłożyć odsączone truskawki na cieście i rozprowadzić na nich piankę.
Zetrzeć na wierzch ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 st. C, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Wyłączyć piekarnik, przestawić ciasto na górny poziom piekarnika i zostawić na pół godziny,
by pianka uzyskała właściwą konsystencję.
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/06/babcine-ciasto-z-truskawkami-i-pianka.html