Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam wyjątkowy przepis. Tym razem nie robiłam sama tego ciasta, upiekła je moja Babcia i nam przywiozła . Głównie mojemu wujkowi, który jest jego wielbicielem, ale inni też za nim przepadają. Przypuszczalnie dlatego, że jest przepyszne;D Babcia robi je już od wielu lat i jest ulubionym
ciastem z dzieciństwa mojej mamy. Proporcje podaję na całą blachę, ale ciasta nie trzeba zjeść od razu, może stać (w chłodnym miejscu) parę dni i jest coraz lepsze.- 1kg
mąki- 1 szklanka
cukru pudru- 1 opakowanie
cukru wanilinowego- 5 łyżeczek
proszku do pieczenia- 6-7
żółtek- 2 kostki
masła- 2kg
truskawek- 2 szklanki
cukru- 3 łyżki
bułki tartej- 4-5
białek- 1 szklanka
cukru (może być więcej)- 1 opakowanie budyniu
śmietankowegoWymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy i
cukier puder.Dodać pokrojone w kostkę
masło i
żółtka i wyrobić ciasto.Owinięte w folię 2/3 - 3/4 ciasta schować do lodówki na ok. godzinę, a resztę do zamrażalnika.
Truskawki zasypać
cukrem w płaskim naczyniu na pół godziny.Gdy puszczą sok, odsączyć na sitku (sok będzie dobry na kompot).Schłodzone ciasto wyłożyć na wysmarowaną i posypaną
bułką tartą blachę o wymiarach ok. 36x34cm.Podpiec w temperaturze 190 st. C przez 10-15 minut.Po wyjęciu posypać
bułką tartą.Ubić na sztywno pianę z
białek, pod koniec dodając
cukier i
budyń.Rozłożyć odsączone
truskawki na cieście i rozprowadzić na nich piankę.Zetrzeć na wierzch ciasto wyjęte z zamrażalnika.Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 st. C, aż ciasto będzie miało złoty kolor.Wyłączyć piekarnik, przestawić ciasto na górny poziom piekarnika i zostawić na pół godziny,by pianka uzyskała właściwą konsystencję.