Wykonanie
Gdy wróciłam wczoraj do domu, czekały na mnie przepyszne
truskawki. Od razu wpadłam na pomysł, że na dobry początek poczęstuję wszystkich tutaj moimi "
Truskawkami pod chmurką" : )Ciasto:500g
mąki250g
masła150g
cukru pudru4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaolejek cytrynowyBeza:300-400g
cukru,piana z 4
białek250g
truskawek2-3 łyżki
bułki tartejZ podanych składników zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na 30min. Następnie rozkładamy równą warstwę na dużej blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem (ja użyłam papieru do pieczenia), nakłuwamy widelcem i pieczemy w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor.W tym czasie
truskawki starannie płuczemy, obieramy z szypułek i dobrze odsączamy z
wody. Z
białek ubijamy bardzo sztywną pianę, ubijając dodajemy po trochu
cukru i ewentualnie troszeczkę
cukru waniliowego.Złote ciasto posypujemy
bułką tartą i rozkładamy
truskawki. Przykrywamy wszystko pianą i wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika, aż piana się zrumieni.