Wykonanie
Kakaowe kruche ciasto, z
owocami sezonowymi u mnie wersji ze
śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową.

SKŁADNIKI: (forma 25x 30 cm)CIASTO3 szklanki
mąki20 dag
masła1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
kakao2 łyżki
śmietany 18%3żółtka50 dag
śliwekPIANKA BUDYNIOWA3
białka3/4 szklanka
cukru2 opakowania budyniu
waniliowego1/2 szklanki
oleju słonecznikowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIACiasto
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta, na nim ułożyć
śliwki, skórką do dołu, piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mniejszą części włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę.Pianka budyniowa
Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania małymi partiami dodawać
cukier, następnie wsypać
budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać
olej i jeszcze chwilę miksowaćNa wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec w temperaturze 190º C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać
cukrem pudrem.