ßßß
Kakaowe kruche ciasto, z owocami sezonowymi u mnie wersji ze śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową.
SKŁADNIKI: (forma 25x 30 cm)CIASTO3 szklanki mąki20 dag masła1 szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka kakao2 łyżki śmietany 18%3żółtka50 dag śliwekPIANKA BUDYNIOWA3 białka3/4 szklanka cukru2 opakowania budyniu waniliowego1/2 szklanki oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIACiastoŚliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta, na nim ułożyć śliwki, skórką do dołu, piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mniejszą części włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę.Pianka budyniowaBiałka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania małymi partiami dodawać cukier, następnie wsypać budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać olej i jeszcze chwilę miksowaćNa wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec w temperaturze 190º C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać cukrem pudrem.