Wykonanie
24 Sierpnia 2014 Gotowanie ze stylemPóźna
pora letnia sprawia, że
śliwki nęcą zapachem i soczystym miąższem. Aż proszą się, by włożyć je do foremki z
ciastem lub do słoika. Cóż, takiej pokusie nie da się oprzeć. Dzisiaj na blogu ciasto ze
śliwkami,
budyniem i kruszonką. Polecam!Kruche ciasto ze
śliwkami i masą budyniową

Składniki :
Śliwki:800 g
śliwek węgierek
cukier do zasypania
śliwekCiasto:5
żółtek3 szklanki
mąki tortowej5 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia200g
masłaMasa budyniowa:5
białek3/4szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (32g)2 opakowania budyniu
śmietankowego (2 x 40g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoDodatkowo:4 łyżki stołowe
kaszy mannySposób przygotowania:
Śliwki:
Śliwki dokładnie umyć pod bieżącą
wodą, z każdej wyjąć pestkę i pokroić na połówki bądź ćwiartki. Zasypać obficie
cukrem.Ciasto:Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Oddzielić ok. 1/4 na kruszonkę. Uformować dwie kule, każdą z nich owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki bądź do zamrażalnika (na czas przygotowania masy budyniowej).Masa budyniowa:
Cukier wymieszać z
cukrem wanilinowym.
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po łyżce
cukru. Następnie porcjami dodawać proszek budyniowy cały czas mieszając. Na koniec powoli wlać
olej i mieszać za pomocą miksera aż do całkowitego połączenia się składników.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozwałkować 3/4 ciasta, (ja rozgniatam w dłoniach na mniejsze kawałki i wykładam na dno blachy), resztę ciasta przeznaczonego na kruszonkę wstawić do lodówki.Rozwałkowane ciasto na dnie formy posypać
kaszą manną.Wyłożyć wcześniej przygotowane
śliwki. Na
śliwki nałożyć masę budyniową, a następnie drugą część schłodzonego ciasta ścierać na grubych oczkach tarki jarzynowej rozprowadzając równomiernie na całej powierzchni masy budyniowej.Ciasto wstawić do piekarnika, piec 30 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni lub nakryć ciasto folią aluminiową.Po przestudzeniu ciasto można poprószyć dodatkowo
cukrem pudrem.

