Wykonanie
Ostra, bardzo aromatyczna, mięciutka i soczysta z kremowym sosem,
cebulką i
czosnkiem. Smaczna i robi się ją naprawdę szybko. Przepis africanbites.com .

Składniki :2-3
filety białej ryby2 łyzki
oliwy lub
oleju rzepakowego3/4 łyżki przypraw kreolskich ( przepis na
przyprawy kreolskie znajdziesz w poprzednim
poście TUTAJ )1/2 średniej
cebuli posiekanej w kostkę ( dodałam całą )1 łyżeczka posiekanego
czosnku lub 1/2 łyżeczki
czosnku w proszku ( mój był bardzo pikantny więc dodałam tylko 1 ząbek )1/4 szklanki
sosu pomidorowego ( można użyć również
przecieru pomidorowego, sos będzie miał wyraźniejszy smak i kolor )1 łyżeczka
tymianku lub
ziół prowansalskich1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki kremówki ( można również użyć kwaśnej
śmietany )1/2 - 1 szklanki
wody lub
bulionu ( dodałam 1/2 szklanki
bulionu warzywnego )1/2 łyżeczki wędzonej
papryki1/2 łyżeczki czarnego lub
białego pieprzu1-2 łyżki posiekanej
pietruszkisól do smakuFilety umyć, osuszyć. Posypać
solą,
pieprzem i natrzeć
przyprawami creolskimi. Ja również na tym etapie natarłam
ryby ziołami prowansalskimi pomijając dodawanie ich do sosu. Odstawiamy.Rozgrzewamy patelnię z
olejem. Smażymy
ryby z obu stron na złoty kolor po 2 minuty.Ściągamy
ryby z patelni. Na patelnię dodajemy niewielką ilośc
oleju jeśli będzie taka potrzeba i wrzucamy posiekaną
cebulę oraz
czosnek. Smażymy około 5 minut aż zmiękną i będą brązowe. Następnie dodajemy
mleko, kremówkę,
sos pomidorowy,
zioła prowansalskie ( jeśli wczesniej nie natrzecie niemi
ryby ),
bulion, wędzoną
paprykę i
natkę pietruszki. Całosć doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 7-8 minut. Po tym czasie dodajemy
rybę. Gotujemy 2 minuty, ewentualnie doprawiamy
solą,
pieprzem, podajemy.Smacznego :)