ßßß Cookit - przepis na Zupa z pietruszki i gruszki

Zupa z pietruszki i gruszki

nazwa

Wykonanie

Bardzo znane połączenie, postanowiłam więc wypróbować! I jest przepyszne. Delikatność pietruszki w połączeniu ze słodyczą gruszki, wspaniałe. Jest jednak wiele wersji tej zupy z dodatkiem różnych przypraw np. odrobiny cynamonu lub pieprzu cayenne, ja zdecydowałam się na wersję naturalną i dałam jednie odrobinę soli i pieprzu. Na wierzch dodałam natomiast ostry żółty ser. Jeśli macie ochotę oczywiście zachęcam do eksperymentowania z przepisem i jestem ciekawa z jakimi przyprawami ta zupa zasmakuje wam najbardziej.
Składniki (na ok 3-4 spore porcje zupy):
2 duże korzenie pietruszki
1 duża gruszka (ja dałam 1.5 małej)
1 średnia marchewka
1 średni por
1 cebula (użyłam czerwonej)
1 kubek mleka (ok 200 ml)
1 kubek bulionu jarzynowego lub wody (ok 200 ml)
odrobina oliwy z oliwek + odrobina masła do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawy opcjonalne: odrobina cynamonu, pieprz cayenne, suszona bazylia, tymianek, oregano
Dodatki: Starty ostry żółty ser (użyłam gruyere, może być np. parmezan), świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i lekko szklimy (uwaga żeby nie przypalić i nie smażyć w zbyt wysokiej temperaturze, żeby masło się nie przypaliło). Następnie dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego w kostkę pora, chwilę smażymy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz obraną i pokrojoną pietruszkę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i zalewamy wszystko wodą i mlekiem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pod przykrywką gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę gruszkę i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną startym żółtym serem i natką pietruszki.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/zupa-z-pietruszki-i-gruszki