Wykonanie
Bardzo znane połączenie, postanowiłam więc wypróbować! I jest przepyszne. Delikatność
pietruszki w połączeniu ze
słodyczą gruszki, wspaniałe. Jest jednak wiele wersji tej zupy z dodatkiem różnych przypraw np. odrobiny
cynamonu lub
pieprzu cayenne, ja zdecydowałam się na wersję naturalną i dałam jednie odrobinę
soli i
pieprzu. Na wierzch dodałam natomiast ostry
żółty ser. Jeśli macie ochotę oczywiście zachęcam do eksperymentowania z przepisem i jestem ciekawa z jakimi
przyprawami ta zupa zasmakuje wam najbardziej.

Składniki (na ok 3-4 spore porcje zupy):2 duże korzenie
pietruszki1 duża
gruszka (ja dałam 1.5 małej)1 średnia
marchewka1 średni
por1
cebula (użyłam czerwonej)1 kubek
mleka (ok 200 ml)1 kubek
bulionu jarzynowego lub
wody (ok 200 ml)odrobina
oliwy z oliwek + odrobina
masła do smażenia
sól i
pieprz do smaku
przyprawy opcjonalne: odrobina
cynamonu,
pieprz cayenne, suszona
bazylia,
tymianek,
oreganoDodatki: Starty ostry
żółty ser (użyłam gruyere, może być np.
parmezan), świeża
natka pietruszkiPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę
czerwoną cebulę i lekko szklimy (uwaga żeby nie przypalić i nie smażyć w zbyt wysokiej temperaturze, żeby
masło się nie przypaliło). Następnie dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego w kostkę
pora, chwilę smażymy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę
marchewkę oraz obraną i pokrojoną
pietruszkę. Dodajemy odrobinę
soli i
pieprzu i zalewamy wszystko
wodą i
mlekiem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pod przykrywką gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę
gruszkę i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną startym
żółtym serem i
natką pietruszki.

