Wykonanie
Choć za oknem znowu zagościła zima, to u nas dzisiaj pyszny, zielony jak wiosenna trawa krem z
groszku. Od razu przywodzi na myśl
słoneczne, wiosenne dni i rozweseli te najbardziej ponure. Podajemy go z chrupiącym i aromatycznym
pieczywem czosnkowym. Pyszna i pożywna zupa, która swoim soczystym kolorem i warzywnym smakiem będzie małą namiastką nadchodzącej
pory roku.
Do przygotowania
buliony potrzeba:-1,5 litra
wody-400g mrożonego
groszku-2 duże
marchewki-
seler-1
pietruszka-1
cebula-1/3
pora-1
serek topiony-wegeta/ warzywko-
sól i
pieprzDo przygotowania
pieczywa czosnkowego potrzeba:-1/3
bagietki-
Oliwa z oliwek-
Ser gouda-2 ząbki
czosnkuSposób przygotowanie zupy:1. Obieramy i myjemy wszystkie warzywa2.Do garnka średniej wielkości wlewamy
wodę, wrzucamy obrane warzywa potrzebne do
bulionu i dodajemy
wegetę.3.
Bulion gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, do czasu aż warzywa będą miękkie.4.Przyprawiamy
solą i
pieprzem5. Wyławiamy
pora z zupy.6. Do
bulionu wrzucamy mrożony
groszek i czekamy aż zupa ponownie się zagotuje, dodajemy
serek topiony.7. Przy pomocą blendera miksujemy całość, aż do uzyskania jednolitego płynu.
Sposób przygotowanie
pieczywa czosnkowego:1. Kroimy
bagietkę na małe kromki2. W miseczce łączymy
oliwę z oliwek z drobno posiekanym
czosnkiem3. Polewamy kromki
bagietki mieszanką
oliwy z
czosnkiem4. Kromki posypujemy
serem żółtym.5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni, do czasu aż
ser się roztopi.Zupę podajemy wraz z upieczonymi grzankami!
Smacznego!