Wykonanie
Wczoraj postanowiłam zrobić sobie romantyczną kolację dla jednej osoby i zjeść na tarasie krem z
brokułów wraz z chrupiącym
czosnkowym pieczywem. Dla mnie nie ma nic lepszego niż zjedzenie od czasu do czasu delikatnej zupy kremu. Jest to idealna propozycja na lekką i mało kaloryczną kolację lub jako przystawka na wielodaniowych obiadach czy kolacjach.
Do przygotowania zupy potrzeba:-1,5 litra
wody- 1 kwiat
brokułu-1 duże
marchewka- ¼
selera-1
pietruszka-1/3
pora- 3 łyżeczki warzywka-szczypta
soli-szczypta
pieprzuSposób przygotowanie zupy:1. Obieramy i myjemy wszystkie warzywa2.Do garnka średniej wielkości wlewamy
wodę, wrzucamy obrane warzywa potrzebne do
bulionu bez kwiatu
brokułów3.
Bulion gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut,następnie odajemy
brokuły.4. Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż warzywa będą miękkie5.Przyprawiamy wegetką,
solą i
pieprzem. Gotujemy kolejne 1o minut7. Przy pomocą blendera miksujemy całość, aż do uzyskania jednolitego płynu.
Do przygotowania
pieczywa czosnkowego potrzeba:-1/3
bagietki-
Oliwa z oliwek-
Ser gouda-2 ząbki
czosnkuSposób przygotowanie
pieczywa czosnkowego:1. Kroimy
bagietkę na małe kromki2. W miseczce łączymy
oliwę z oliwek z drobno posiekanym
czosnkiem3. Polewamy kromki
bagietki mieszanką
oliwy z
czosnkiem4. Kromki posypujemy
serem żółtym.5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni, do czasu aż
ser się roztopi.Zupę podajemy wraz z upieczonymi grzankami!
Smacznego!Jeśli macie ochotę na inną zupę krem zapraszamy na:Krem z
groszkuKrem z
pomidorów