ßßß
Przepis znalazłam tutaj.Potrzebujemy:600 g korzenia pietruszki1 łyżkę oliwy z oliwek (u mnie oliwa Costa d'Oro z Hurtowni Oliwy - PYCHA)1 łyżkę masła1 dużą gruszkę1/2 łyżeczki cynamonu1 litr bulionu (u mnie nawet trochę więcej)1 szklankę mlekasól i pieprzpieprz cayenne (lub zamiast tego więcej pieprzu czarnego)1 łyżka soku z cytryny (zapomniałam dodać, ale nie było takiej potrzeby).Pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki grubości około 0,4 mm. Przysmażamy na łyżce masła i oliwy z oliwek przez 5 minut, dodajemy szczyptę soli. Po tym czasie dodajemy gruszkę pokrojoną w kosteczkę i razem smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bulion, cynamon, sól i pieprz i gotujemy przez około 15 minut (do miękkości warzyw). Dodajemy sok z cytryny i mleko, gotujemy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia. Na koniec miksujemy na gładką masę. Podajemy z odrobiną oliwy z oliwek, autorka przepisu podaje zupę z bazylią:)Smacznego!PS. Jeśli chcecie zniżkę na produkty z Hurtowni Oliwy - zapraszam do posta TUTAJ, w którym znajdziecie kod rabatowy :)