Wykonanie
Wyzdrowiałam, zdałam egzamin...
mogę wreszcie zabrać się za gotowanie:PMam dla Was dzisiaj zaskakujące połączenie smaków. Zupa z gruszki? TAK! Od dzisiaj jest to jedna z moich ulubionych zup!Przyznam, że sama bałam się co z tego wyjdzie, ale zupa
pietruszkowo-gruszkowa jest wprost pyszna. Jeśli lubicie kombinować w kuchni, musicie spróbować tego połączenia.

Przepis znalazłam tutaj.Potrzebujemy:600 g
korzenia pietruszki1 łyżkę
oliwy z oliwek (u mnie
oliwa Costa d'Oro z Hurtowni
Oliwy - PYCHA)1 łyżkę
masła1 dużą
gruszkę1/2 łyżeczki
cynamonu1 litr
bulionu (u mnie nawet trochę więcej)1 szklankę
mlekasól i
pieprzpieprz cayenne (lub zamiast tego więcej
pieprzu czarnego)1 łyżka
soku z cytryny (zapomniałam dodać, ale nie było takiej potrzeby).
Pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki grubości około 0,4 mm. Przysmażamy na łyżce
masła i
oliwy z oliwek przez 5 minut, dodajemy szczyptę
soli. Po tym czasie dodajemy
gruszkę pokrojoną w kosteczkę i razem smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy
bulion,
cynamon,
sól i
pieprz i gotujemy przez około 15 minut (do miękkości warzyw). Dodajemy
sok z cytryny i
mleko, gotujemy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia. Na koniec miksujemy na gładką masę. Podajemy z odrobiną
oliwy z oliwek, autorka przepisu podaje zupę z
bazylią:)Smacznego!PS. Jeśli chcecie zniżkę na produkty z Hurtowni
Oliwy - zapraszam do posta TUTAJ, w którym znajdziecie kod rabatowy :)