ßßß
Cookit - przepis na Zupa z gruszki i pietruszki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa z gruszki i pietruszki
Składniki
Bulion warzywny
Cynamon
Gruszka
Mleko
Olej
Oliwa z oliwek
Papryka słodka
Pieprz czarny
Pietruszka korzeń
Sól
Tymianek
Żółty ser
Wykonanie
Zupa z
gruszki
i z
pietruszki
. Zupę jak zwykle przygotował Mąż.Składniki (na około 4 porcje):1/2 kg
korzeni pietruszki
1
gruszka
łyżeczka suszonego
tymianku
około szklanki
mleka
bulion warzywny
oliwa
lub
olej
sól
i świeżo zmielony
czarny pieprz
cynamon
kawałek
żółtego sera
roślinnego (u nas Violife) i
słodka papryka
w proszku (do dekoracji)Przygotowanie:
Pietruszkę
obieramy i kroimy w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy
oliwę
lub
olej
. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy
pietruszkę
i na bardzo małym ogniu dusimy ją przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną na ćwiartki
gruszkę
i dusimy przez kolejne 5 – 10 minut do miękkości.Do garnka wlewamy
bulion
(tyle, aby przykrył warzywa). Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut przyprawiając
solą
,
pieprzem
,
tymiankiem
i
cynamonem
.Następnie dodajemy
mleko
i całość blendujemy. W razie potrzeby można dodać więcej
mleka
lub trochę
wody
.Zupę podać z tartym
żółtym serem
przyprószonym
słodką papryką
.Smacznego.
Inspiracja: Krem z
pietruszek
i
gruszki
, Jadłonomia.
Źródło:
http://polykajzsurri.blogspot.com/2016/04/zupa-z-gruszki-i-pietruszki.html
Przepisy powiązane
Gotowanie
Gotowanie
Gotowanie
Gotowanie
Gotowanie
Składniki powiązane (0)