ßßß Cookit - przepis na Zupa z gruszki i pietruszki

Zupa z gruszki i pietruszki

nazwa

Wykonanie

Zupa z gruszki i z pietruszki. Zupę jak zwykle przygotował Mąż.
Składniki (na około 4 porcje):
1/2 kg korzeni pietruszki
1 gruszka
łyżeczka suszonego tymianku
około szklanki mleka
bulion warzywny
oliwa lub olej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
cynamon
kawałek żółtego sera roślinnego (u nas Violife) i słodka papryka w proszku (do dekoracji)
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pietruszkę i na bardzo małym ogniu dusimy ją przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusimy przez kolejne 5 – 10 minut do miękkości.
Do garnka wlewamy bulion (tyle, aby przykrył warzywa). Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut przyprawiając solą, pieprzem, tymiankiem i cynamonem.
Następnie dodajemy mleko i całość blendujemy. W razie potrzeby można dodać więcej mleka lub trochę wody.
Zupę podać z tartym żółtym serem przyprószonym słodką papryką.
Smacznego.
Inspiracja: Krem z pietruszek i gruszki, Jadłonomia.
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2016/04/zupa-z-gruszki-i-pietruszki.html