ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie jadłam tej zupy. Zanim ją zrobiłam, przeglądałam wiele przepisów w internecie i starałam się wybrać taki, który najbardziej pasowałby do moich upodobań kulinarnych. Ponoć fenomenem tej zupy jest skarmelizowana cebula. Ja mimo, że podsmażałam ją ponad pół godziny, to nie miała ładnego brązowego koloru. Może uda się następnym razem. Niemniej jednak zupa godna polecenia ;)
Co potrzebujemy:
1 kg cebuli na 1-1,5 l bulionu
2 łyzki oliwy
2 łyżki masła
sól, pieprz, koperek
starty żółty ser
groszki ptysiowe/ makaron/ grzanki
1. Obraną cebulę drobno kroimy. W garnku lub na patelni roztapiay masło, dodajemy oliwe i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu minimum 0,5 godziny, aż się skarmalizuje i nabierze brązowego koloru (moja nie nabrała, nie wiem czemu, ale w przepisach jest, aby smażyć min 0,5 godziny).
2. Cebulę doprawiamy i dodajemy do bulionu. Możemy go nieco zageścić mąką. Całość gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut. Zupę wlewamy do miseczek żaroodpornych, dodajmey groszki ptysiowe, posypujemy żółtym serem i wkładamy na kilka minut do piekarnika, aby sie ładnie zapiekło.
SMACZNEGO
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/11/zupa-cebulowa.html