Wykonanie
Nigdy wcześniej nie
jadłam tej zupy. Zanim ją zrobiłam, przeglądałam wiele przepisów w internecie i starałam się wybrać taki, który najbardziej pasowałby do moich upodobań kulinarnych. Ponoć fenomenem tej zupy jest skarmelizowana
cebula. Ja mimo, że podsmażałam ją ponad pół godziny, to nie miała ładnego brązowego koloru. Może uda się następnym razem. Niemniej jednak zupa godna polecenia ;)
Co potrzebujemy:1 kg
cebuli na 1-1,5 l
bulionu2 łyzki
oliwy2 łyżki
masłasól,
pieprz,
koperekstarty
żółty sergroszki ptysiowe/ makaron/ grzanki1. Obraną
cebulę drobno kroimy. W garnku lub na patelni roztapiay
masło, dodajemy
oliwe i wrzucamy
cebulę. Smażymy na średnim ogniu minimum 0,5 godziny, aż się skarmalizuje i nabierze brązowego koloru (moja nie nabrała, nie wiem
czemu, ale w przepisach jest, aby smażyć min 0,5 godziny).2.
Cebulę doprawiamy i dodajemy do
bulionu. Możemy go nieco zageścić
mąką. Całość gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut. Zupę wlewamy do miseczek żaroodpornych, dodajmey
groszki ptysiowe, posypujemy
żółtym serem i wkładamy na kilka minut do piekarnika, aby sie ładnie zapiekło.SMACZNEGO