ßßß
Cookit - przepis na Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa
Składniki
Pietruszka korzeń
Masło
Oliwa extra vergine
Gruszka
Cynamon
Wywar
Bulion
Mleko
Sól
Pieprz czarny
Pieprz cayenne
Sok z cytryny
Ser
Grana padano
Parmezan
Bazylia
Płatki śniadaniowe
Chili
Wykonanie
Składniki4 porcje600 g
korzenia pietruszki
1 łyżka
masła
1 łyżka
oliwy extra vergine
1 dojrzała
gruszka
1/3 łyżeczki
cynamonu
około 1 litr
wywaru
(
bulionu
) jarzynowego250 ml
mleka
sól
i świeżo zmielony
czarny pieprz
1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne
(lub więcej świeżo zmielonego czarnego)1 łyżka
soku z cytryny
Do podania:tarty
ser
grana padano
lub
parmezan
bazylia
oliwa extra vergine
płatki
chili
Przygotowanie
Pietruszkę
obrać i pokroić na 1/2 cm kostkę. Wrzucić do garnka razem z roztopionym
masłem
i
oliwą
, posolić i obsmażać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gruszkę
obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i dodać do garnka z
pietruszką
. Dodać
cynamon
i smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem
i /lub
pieprzem cayenne
, wlać 1 litr
bulionu
i zagotować. Gotować przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlać
mleko
i znów zagotować. Zmiksować na krem, doprawić
sokiem z cytryny
i ewentualnie
solą
. W razie konieczności zupę rozcieńczać większą ilością gorącego
bulionu
.Podawać gorącą z tartym
serem
grana padano
lub
parmezanem
,
bazylią
,
oliwą extra vergine
i
płatkami
chili
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/gruszki/zupa_z_gruszki_i_pietruszki/przepis.html
Przepisy powiązane
Gotowanie
Zupa z pietruszki i gruszki
Spaghetti z sosem pomidorowym z chilli (bezglutenowe)
Penne ze świeżym bazyliowym pesto
Krem z pieczonej papryki
Składniki powiązane (0)