Harmonijna kompozycja świeżości bazyliowego pesto i łagodności pełnoziarnistego penne...Składniki dla dwóch osób:200 g pełnoziarnistego makaronu penne,pęczek bazylii (około 50-60 listków),2 łyżki orzeszków piniowych,4 łyżki startego parmezanu lub seraGrana Padano,6 łyżek oliwy,pół łyżeczki soli,2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu.Przygotowanie:Pełnoziarnisty makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie.W tym czasie przygotowujemy bazyliowe pesto. Umyte listki bazylii kroimy bardzo drobniutko i umieszczamy w miseczce. Dodajemy do niej także orzeszki piniowe oraz 2 łyżki świeżo startego parmezanu lub seraGrana Padano. Ugniatamy całość tłuczkiem od moździerza (lub muddlerkiem) wlewając stopniowo oliwę i doprawiając solą oraz pieprzem.Tak przygotowane pesto mieszamy z ugotowanym (i odcedzonym) makaronem. Penne z pesto układamy na talerzach, prószymy resztą parmezanu lub seraGrana Padano i dekorujemy kilkoma listkami bazylii.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))