ßßß Cookit - przepis na Penne ze świeżym bazyliowym pesto

Penne ze świeżym bazyliowym pesto

nazwa

Wykonanie

Harmonijna kompozycja świeżości bazyliowego pesto i łagodności pełnoziarnistego penne...
Składniki dla dwóch osób:
200 g pełnoziarnistego makaronu penne,
pęczek bazylii (około 50-60 listków),
2 łyżki orzeszków piniowych,
4 łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano,
6 łyżek oliwy,
pół łyżeczki soli,
2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Pełnoziarnisty makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotowujemy bazyliowe pesto. Umyte listki bazylii kroimy bardzo drobniutko i umieszczamy w miseczce. Dodajemy do niej także orzeszki piniowe oraz 2 łyżki świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano. Ugniatamy całość tłuczkiem od moździerza (lub muddlerkiem) wlewając stopniowo oliwę i doprawiając solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane pesto mieszamy z ugotowanym (i odcedzonym) makaronem. Penne z pesto układamy na talerzach, prószymy resztą parmezanu lub sera Grana Padano i dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/08/penne-ze-swiezym-bazyliowym-pesto.html