Wykonanie
Smaczne bułeczki z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej. Jak dla mnie mogły by być bardziej puszyste. Najlepiej smakują pierwszego dnia jeszcze ciepłe ale drugiego czy trzeciego wystarczy wsadzić do mikrofali lub nagrzanego piekarnika na 30 sekund i będą jak zaraz po upieczeniu. Idealne z
kubkiem mleka :) Przepis z bloga
Cake time .

Składniki : ( na 8
bułek )350 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej ( można zastąpić zwykłą biała ale polecam dodać właśnie pełnoziarnistej )30 g świeżych
drożdży190-200 ml ciepłego
mleka1/4 szklanka
białego cukru1/4 szklanki jasnego
cukru muscovado ( mozna uzyć brązowego lub białego )1
jajo2 łyżki
oleju kokosowego, roztopionego
masła lub
oleju1/2 łyżeczki
soliDrożdże rozcieramy z 2 łyżkami
cukru na jednolitą, mokrą masę. Zalewamy ciepłym ( ma być ciepłe ale nie za bardzo, żeby nam nie zabiło
drozdży - ciepłe na tyle, żeby zaczęły pracować )
mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczną pracować ( pienić się ).Do miski wsypujemy obie
mąki,
cukry,
sól. Wlewamy zaczyn
drożdżowy,
olej i
jajo. Wyrabiamy całość na gładką, jednolitą, elastyczną masę. Wyrabianie może potrwać nawet 10 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Natomiast jeśli będzie za suche można dodać nieco więcej
mleka.Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją
olejem i odkładamy do miski również wysmarowanej
olejem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce a ż podwoi swoją objętość.Masa serowa :150 g kremowego
serka typu philadelphia, quark lub z wiaderka do serników150 g
mascarpone4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru waniliowego8-9 łyżek
wiórków kokosowych1
żółtkoPonad to :
owoce :
truskawki,
jagody ( u mnie mrożone),
maliny1 roztrzepane
jajkoWszystkie składniki masy miksujemy na gładką masę.Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok 2 cm. Za pomocą szklanki lub kubka o średnicy ok 10 cm wycinamy kółka i odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Teraz bierzemy szklankę o mniejszej średnicy i jej dno wciskamy w środek każdej
bułki, niemalże do samego końca tak aby powstało wgłębienie na nadzienie. Każde wgłębienie napełniamy masą
serową a na wierzchu układamy
owoce. Ciasto smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Pieczemy w temp. 180°C przez 20-25 minut aż będą złote.Smacznego :)