Wykonanie
Pierwszy raz robiłam tartę taką prawdziwą ze
spodem i wiecie co nic prostszego. Nie trzeba bać się ciasta. Ta
tarta jest absolutnie do polecenia, bardzo smaczna na pełnoziarnistym spodzie i z pysznym prostym nadzieniem do, którego produkty można znaleźć w niemalże każdej lodówce. Przepis z bloga Feed me better .
Składniki na spód :150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g
mąki pszennej zwykłej1
jajo120 g
masła2 łyżki
wody2/3 łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
soliMąki przesiewamy, dodajemy
cukier ,
sól, mieszamy. Wbijamy
jajko, dodajemy
masło pocięte na kawałki i
wodę. Zagniatamy aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie jednolite ale żeby nie trwało to zbyt długo. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.Nadzienie :2
jajka1/3 szklanki
mleka2 łyżki startego
parmezanu4 łyżki kwaśnej
śmietany 12% ( zapomniałam kupić, dałam gęsty
jogurt turecki - świetnie tu pasuje)2 duże
cebule300 g
chudego boczku - u mnie dodatkowo słonyświeżo mielony
pieprzCebulę siekamy w piórka,
boczek w paski lub niedużą kostkę. Na patelni podsmażamy
boczek i kiedy zacznie wytapiać sie z niego tłuszcz dorzucamy
cebulę. Podsmażamy aż
cebula zmięknie i ładnie się zeszkli. Odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie spód tortownicy lub formy do tarty o średnicy ok 25 cm wylepiamy
ciastem. Nakłuwamy je w kilkunastu miejscach widelcem, nakładamy papier do pieczenia i obciążamy cały spód suchym
grochem lub
fasolą.Pieczemy w temp.180°C przez 10 minut.W misce mieszamy
jaja ze
śmietaną,
mlekiem i
parmezanem. Solimy,
pieprzymy.Na podpieczony spód wykładamy
boczek z
cebulą. Zalewamy całość mieszaniną
jajek i
śmietany. Pieczemy dalej w 180°C przez 30 minut aż ładnie się zrumieni.Smacznego :)