ßßß Cookit - przepis na Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam tartę taką prawdziwą ze spodem i wiecie co nic prostszego. Nie trzeba bać się ciasta. Ta tarta jest absolutnie do polecenia, bardzo smaczna na pełnoziarnistym spodzie i z pysznym prostym nadzieniem do, którego produkty można znaleźć w niemalże każdej lodówce. Przepis z bloga Feed me better .
Składniki na spód :
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej zwykłej
1 jajo
120 g masła
2 łyżki wody
2/3 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
Mąki przesiewamy, dodajemy cukier , sól, mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy masło pocięte na kawałki i wodę. Zagniatamy aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie jednolite ale żeby nie trwało to zbyt długo. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nadzienie :
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki startego parmezanu
4 łyżki kwaśnej śmietany 12% ( zapomniałam kupić, dałam gęsty jogurt turecki - świetnie tu pasuje)
2 duże cebule
300 g chudego boczku - u mnie dodatkowo słony
świeżo mielony pieprz
Cebulę siekamy w piórka, boczek w paski lub niedużą kostkę. Na patelni podsmażamy boczek i kiedy zacznie wytapiać sie z niego tłuszcz dorzucamy cebulę. Podsmażamy aż cebula zmięknie i ładnie się zeszkli. Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie spód tortownicy lub formy do tarty o średnicy ok 25 cm wylepiamy ciastem. Nakłuwamy je w kilkunastu miejscach widelcem, nakładamy papier do pieczenia i obciążamy cały spód suchym grochem lub fasolą.
Pieczemy w temp.180°C przez 10 minut.
W misce mieszamy jaja ze śmietaną, mlekiem i parmezanem. Solimy, pieprzymy.
Na podpieczony spód wykładamy boczek z cebulą. Zalewamy całość mieszaniną jajek i śmietany. Pieczemy dalej w 180°C przez 30 minut aż ładnie się zrumieni.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/02/Quiche-Lorraine.html