Wykonanie
Długo szukałam przepisu na idealny ( oczywiście dla mnie )
bulion warzywny. Aż w końcu znalazłam go na blogu Moniki Słodkie słone .
Bulion jest mocno aromatyczny, pyszny. Nawet osiąga lekki kolor żółtawy, bez dodawania
kurkumy, myślę,że jest to zasługa
cebuli. Monika u siebie pisze, że wychodzi dość słodkawy. Jednak mój taki nie jest - to zależy jakiej odmiany użyjecie
marchwi. Naprawdę warto zrobić. Ja robię go raz w tygodniu w wielkim garze. Część wykorzystuję od razu część wstawiam do lodówki na
potem. Oczywiście czysty
bulion bez warzyw i
ziół. Tak stać może do 5 dni.

Składniki :3 duże
cebule ( użyłam 6 małych )1
por posiekany ( u mnie spory pęczek liści
pora )2
łodygi selera naciowego6
marchewek1 główka
czosnku1 łyżeczka ziaren
pieprzu1
liść laurowykilka gałązek
tymianku,
kolendry,
estragonu,
bazylii,
pietruszki ( u mnie
kolendra i
pietruszka bo reszty nie miałam ale jak tylko dostanę w sklepie na pewno dodam )200 ml
wytrawnego wina ( tak jak Monika również pominęłam chociaż może kiedyś się skuszę z ciekawości )dodatkowo dodałam
korzeń pietruszkiDo dość sporego garnka ( u mnie 4 L ) wkładamy posiekany
seler, również posiekane
marchewki, przecięty na pół
czosnek,
pieprz,
liść laurowy. Ja od razu wrzuciłam również
kolendrę i nać
pietruszki z korzeniem. Zalewamy
wodą aby je zakryła - około 2 litrów ( szczerze to nigdy nie odmierzam
wody, najpierw wlewam ją do gara a
potem dodaję warzywa i całą resztę ). Gotujemy 20 minut. Po tym czasie zestawiamy z ognia, dodajemy
wino i
zioła.Odstawiamy aż ostygnie.Odcedzony od warzyw i
ziół przechowujemy w lodówce do 5 dni. Można zamrażać. Po zamrożeniu zużyć w ciągu 3 miesięcy.Smacznego :)