Wykonanie

1
królik ok 1 kg2
marchewki1
por1
pietruszka2
cebulepół szklanki jasnego
wina wytrawnegorozmarynlistek laurowyziele angielskiesólpieprz3-4 ząbki
czosnkuszczypta
szafranu200 ml
śmietany
Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć.
Włoszczyznę,
cebulę i
czosnek pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać
wino,
listek laurowy,
ziele angielskie,
sól i
pieprz. Do tak przygotowanej
włoszczyzny włożyć
królika i dobrze wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Następnie
królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać
wodą , ok 0,5 l dodać
szafran. Dusić ok godzinę aż
mięso będzie miękkie.
Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać
śmietanę, ponownie zagotować.Ja podałam
królika z pęczakiem i surówką z
białej kapusty, wszystko polane sosem.
