Wykonanie
Pyszna wuzetka, wprost idealna na zbliżające się Walentynki. Zadziwił mnie
biszkopt, który bardzo dobrze dał się przekroić na pół bez kruszenia. Co więcej nie jest tak skomplikowana w przygotowaniu jak by się mogło wydawać. Naprawdę warto, nie pożałujecie :) Przepis z bloga Ekspresje Kulinarne .

Ciasto
biszkoptowe :5
jajek3/4 szklanki
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
maki3 łyżki
kakaoWcześniej wyjęłam
jajka z lodówki zeby miały temp. pokojową.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i
kakao, delikatnie mieszamy żeby składniki się połączyły.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ucieramy wraz z 1/4 szklanki
cukru aż masa będzie prawie biała i puszysta.
Białka ubijamy osobno ze szczyptą
soli na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier cały czas ucierając. Do
białek wlewamy masę z
żółtek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Dodajemy
mąkę, którą wcześniej wymieszaliśmy z
kakao i proszkiem i dalej za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy całość aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 23x36 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie
biszkopt nie był tak wysoki jak u Gosi bo użyłam nieco większej blaszki ). Pieczemy w 180°C przez 25 minut.Po upieczeniu odstawiamy
biszkopt do wystygnięcia. Gdy już będzie zimny, przekrawamy go na pół.Krem :1 litr
śmietany kremówki1
galaretka cytrynowa1/2 szklanki
cukru2 łyżki zagęstnika do
śmietany ( ok. 2 opakowania
śmietan-fixu ) niekoniecznie ( Gosia nie dała, ja dałam )
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej
wody.
Cukier mieszamy z
śmietan fixem, dodajemy do
śmietany i ubijamy na sztywno. Następnie wlewamy zimną
galaretkę i miksujemy do połączenia. Musi być płynna, prawie tężejąca ale zimna. Ja sobie odpowiednio wcześniej przestudziłam, jeśli zacznie wam tężeć zanim zdążycie ją wlać, na chwilę wstawcie kubek do miski z gorącą
wodą a gdy będzie płynna sprawdźcie czy nie trzeba dodatkowo ją ochłodzić w misce z zimną
wodą. Krem wstawiamy do lodówki żeby nico stężał.Przesączenie:1/2 szklanki
wody lub mocnej
herbaty ( u mnie
herbata )3 łyżki
rumusok z 1/2
cytrynyWszystkie składniki mieszamy razem.Ponad to :
Czekolada do dekoracji ( u mnie gorzka )Składanie ciasta :Dolną warstwę
biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki i przesączamy połową płynu ( ja przesączałam na oko, nie zużyłam całości ). Na to kładziemy 1/2 kremu. Na krem nakładamy drugą połowę
biszkoptu, przesączamy płynem i wykładamy resztę kremu. Wierzch posypujemy startą
czekoladą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.Smacznego :)