ßßß Cookit - przepis na Wuzetka cytrynowa

Wuzetka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna wuzetka, wprost idealna na zbliżające się Walentynki. Zadziwił mnie biszkopt, który bardzo dobrze dał się przekroić na pół bez kruszenia. Co więcej nie jest tak skomplikowana w przygotowaniu jak by się mogło wydawać. Naprawdę warto, nie pożałujecie :) Przepis z bloga Ekspresje Kulinarne .
Ciasto biszkoptowe :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maki
3 łyżki kakao
Wcześniej wyjęłam jajka z lodówki zeby miały temp. pokojową.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy żeby składniki się połączyły. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy wraz z 1/4 szklanki cukru aż masa będzie prawie biała i puszysta. Białka ubijamy osobno ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier cały czas ucierając. Do białek wlewamy masę z żółtek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Dodajemy mąkę, którą wcześniej wymieszaliśmy z kakao i proszkiem i dalej za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy całość aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 23x36 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie biszkopt nie był tak wysoki jak u Gosi bo użyłam nieco większej blaszki ). Pieczemy w 180°C przez 25 minut.
Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystygnięcia. Gdy już będzie zimny, przekrawamy go na pół.
Krem :
1 litr śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki cukru
2 łyżki zagęstnika do śmietany ( ok. 2 opakowania śmietan-fixu ) niekoniecznie ( Gosia nie dała, ja dałam )
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody. Cukier mieszamy z śmietan fixem, dodajemy do śmietany i ubijamy na sztywno. Następnie wlewamy zimną galaretkę i miksujemy do połączenia. Musi być płynna, prawie tężejąca ale zimna. Ja sobie odpowiednio wcześniej przestudziłam, jeśli zacznie wam tężeć zanim zdążycie ją wlać, na chwilę wstawcie kubek do miski z gorącą wodą a gdy będzie płynna sprawdźcie czy nie trzeba dodatkowo ją ochłodzić w misce z zimną wodą. Krem wstawiamy do lodówki żeby nico stężał.
Przesączenie:
1/2 szklanki wody lub mocnej herbaty ( u mnie herbata )
3 łyżki rumu
sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Ponad to :
Czekolada do dekoracji ( u mnie gorzka )
Składanie ciasta :
Dolną warstwę biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki i przesączamy połową płynu ( ja przesączałam na oko, nie zużyłam całości ). Na to kładziemy 1/2 kremu. Na krem nakładamy drugą połowę biszkoptu, przesączamy płynem i wykładamy resztę kremu. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/02/Wuzetka-cytrynowa.html