ßßß
 
            
         Składniki na Biszkopt:200 g mąki40 g gorzkiego kakao3/4 łyżeczki proszku do pieczenia7 jajek (żółtka i białka oddzielnie)140 g cukru7 jajekszczypta soliPoncz:woda przegotowanarumKrem Waniliowy:250 g mascarpone200 ml śmietany kremówki20 g cukru z waniliąewentualnie: czerwony barwnikKrem Czekoladowy:300 ml śmietany kremówki120 g mlecznej czekolady60 g ciemnej czekolady55 ml mlekaDo miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Składniki na Biszkopt:200 g mąki40 g gorzkiego kakao3/4 łyżeczki proszku do pieczenia7 jajek (żółtka i białka oddzielnie)140 g cukru7 jajekszczypta soliPoncz:woda przegotowanarumKrem Waniliowy:250 g mascarpone200 ml śmietany kremówki20 g cukru z waniliąewentualnie: czerwony barwnikKrem Czekoladowy:300 ml śmietany kremówki120 g mlecznej czekolady60 g ciemnej czekolady55 ml mlekaDo miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Powoli wsypuj cukier i ubijaj dalej.
W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Powoli wsypuj cukier i ubijaj dalej. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując.
Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując. Wsyp przesianą mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj łopatką.
Wsyp przesianą mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj łopatką. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia (tortownica o średnicy ok 26 cm, ja użyłam formy w kształcie serca). Przelej do niej ciasto i piecz w 160°C przez około 30 minut (do tak zwanego suchego patyczka). Wystudź. Ciasto przekrój na pół, aby powstały 2 blaty.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia (tortownica o średnicy ok 26 cm, ja użyłam formy w kształcie serca). Przelej do niej ciasto i piecz w 160°C przez około 30 minut (do tak zwanego suchego patyczka). Wystudź. Ciasto przekrój na pół, aby powstały 2 blaty. Przygotuj krem waniliowy. Mascarpone, śmietanę i cukier z wanilią, krótko zmiksuj. Odstaw.
Przygotuj krem waniliowy. Mascarpone, śmietanę i cukier z wanilią, krótko zmiksuj. Odstaw. Przygotuj krem czekoladowy. W rondelku zagotuj mleko i zdejmij z ognia. Dodaj połamane czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj krem czekoladowy. W rondelku zagotuj mleko i zdejmij z ognia. Dodaj połamane czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. W misce ubij śmietanę.
W misce ubij śmietanę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Wymieszaj wodę z rumem w proporcjach 50/50 (wyszło mi około 1/3 - 1/2 szklanki ponczu).Na paterze ułóż jeden blat ciasta, nasącz go ponczem. Posmaruj kremem waniliowym*. Przyłóż drugim blatem, nasącz ponczem. Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem czekoladowym.
Wymieszaj wodę z rumem w proporcjach 50/50 (wyszło mi około 1/3 - 1/2 szklanki ponczu).Na paterze ułóż jeden blat ciasta, nasącz go ponczem. Posmaruj kremem waniliowym*. Przyłóż drugim blatem, nasącz ponczem. Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem czekoladowym. *ja odłożyłam około 1/5 kremu waniliowego i wymieszałam z czerwonym barwnikiem w żelu. Tym kremem ozdobiłam wierzch tortu.PS. aby krem nie zważył się w trakcie mieszania z barwnikiem, dolej trochę kremówki.
*ja odłożyłam około 1/5 kremu waniliowego i wymieszałam z czerwonym barwnikiem w żelu. Tym kremem ozdobiłam wierzch tortu.PS. aby krem nie zważył się w trakcie mieszania z barwnikiem, dolej trochę kremówki.



 źródło: przepis własny
źródło: przepis własny