Wykonanie
Walentynki już za kilka dni. Mam dla Was słodką propozycję na ten dzień!Ciekawa jestem jak Wy podchodzicie do święta zakochanych. Wiele osób uważa, że to bezsensowne i komercyjne święto. My z Mężem właściwie jakoś specjalnie go nie obchodzimy, nie różni się od innych dni w roku, bo my przez cały rok okazujemy sobie, to jak się kochamy. Myślę, że tak powinno być w każdym zdrowym związku. Jednak nie widzę nic złego w daniu sobie małego upominku czy upieczeniu ciasta specjalnie na tę okazję.Jeśli też zamierzacie osłodzić sobie ten dzień, to polecam Wam torcik
czekoladowy z nutą
wanilii.Mam jeszcze w zanadrzu przepis na drugi tort, który niebawem pojawi się na blogu.Oczywiście oba
torty można przygotować na inną okazję i w innym kształcie :)Tort w kształcie
serca ucieszy na pewno mamę, tatę, babcię, siostrę czy inną ważną dla nas osobę.
Składniki na
Biszkopt:200 g
mąki40 g gorzkiego
kakao3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia7
jajek (
żółtka i
białka oddzielnie)140 g
cukru7
jajekszczypta
soliPoncz:
woda przegotowana
rumKrem
Waniliowy:250 g
mascarpone200 ml
śmietany kremówki20 g
cukru z
waniliąewentualnie: czerwony barwnik
Krem Czekoladowy:300 ml
śmietany kremówki120 g
mlecznej czekolady60 g ciemnej
czekolady55 ml
mlekaDo miski przesiej
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Wymieszaj.
W drugiej misce ubij
białka ze szczyptą
soli. Powoli wsypuj
cukier i ubijaj dalej.
Do ubitych
białek dodawaj po jednym
żółtku, za każdym razem krótko miksując.
Wsyp przesianą mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj
łopatką.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia (tortownica o średnicy ok 26 cm, ja użyłam formy w kształcie
serca). Przelej do niej ciasto i piecz w 160°C przez około 30 minut (do tak zwanego suchego patyczka). Wystudź. Ciasto przekrój na pół, aby powstały 2 blaty.
Przygotuj krem
waniliowy.
Mascarpone,
śmietanę i
cukier z
wanilią, krótko zmiksuj. Odstaw.
Przygotuj
krem czekoladowy. W rondelku zagotuj
mleko i zdejmij z ognia. Dodaj połamane
czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
W misce ubij
śmietanę.
Dodaj rozpuszczoną
czekoladę i wymieszaj.
Wymieszaj
wodę z
rumem w proporcjach 50/50 (wyszło mi około 1/3 - 1/2 szklanki ponczu).Na paterze ułóż jeden blat ciasta, nasącz go ponczem. Posmaruj kremem
waniliowym*. Przyłóż drugim blatem, nasącz ponczem. Wierzch i boki ciasta posmaruj
kremem czekoladowym.
*ja odłożyłam około 1/5 kremu
waniliowego i wymieszałam z czerwonym barwnikiem w żelu. Tym kremem ozdobiłam wierzch
tortu.PS. aby krem nie zważył się w trakcie mieszania z barwnikiem, dolej trochę kremówki.
źródło: przepis własny