Wykonanie
Historia pojawienia się ciasta urodzinowego w moim domu przedstawia się następująco:Na święta i wszelkie prywatnie rodzinne święta, zjeżdża do
kraju moja siostra. I tak właśnie na któreś z tych świąt piekłyśmy jak zawsze dużą ilość ciast. Gdy myślałam, że już stanowczo wystarczy, moja kochana siostra przyniosła przepis z Internetu mówiąc: Jeszcze to! Jeszcze to! Jest pyszne już takie robiłam. No więc, zrobiłyśmy. I nie żałuję, znikało w zaskakująco szybkim tempie. Jest pyszne, delikatne, mega
jabłkowe i kremowe . PRACOCHŁONNE :)Znalazłam źródło tego ciasta, z którego przepisu korzystałyśmy: TU
Biszkopt I7
jajek7 łyżek
cukru7 łyżek
maki1 łyże czka
proszku do pieczeniaUbić
białka, dodawać po jednej łyżce
cukru, kiedy piana będzie ubita na ,,sztywno,, dodawać ciągle ubijając, po jednym
żółtku, kolejno po jednej łyżce przesianej
mąki.Wylać ciasto na przygotowaną wcześniej formę i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Piec ok. 30 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż.
Biszkopt II4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
maki1 łyżka ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaUbić
białka, dodawać po jednej łyżce
cukru, kiedy piana będzie ubita na ,,sztywno,, dodawać ciągle ubijając, po jednym
żółtku, kolejno po jednej łyżce przesianej
mąki razem z
kakao .Wylać ciasto na przygotowaną wcześniej formę i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu wystudzić i wykrawać okrągłe kółka.Masa
jabłkowasłoik
musu jabłkowego, w wersji z
cynamonem lub bez (ok. 0,7 litra)1
galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklanki gorącej
wody.Kiedy
galaretka będzie rozpuszczona
doda ć do niej
mus jabłkowy i dokładnie wymieszać.Masa z
bitej śmietany i
serka mascarpone0,5 l
śmietany kremówki2 łyżki
cukru waniliowego250 g
serka mascarponeopcjonalnie fix do
śmietanyŚmietanę ubić z
cukrem na sztywna piane, pod koniec ubijania dodać po łyżce
serka mascarpone.Polewa
kakaowa1/2 kostki
masła4 łyżki
cukru2 łyżki
kakaoMasło rozpuścić z
cukrem w rondelku, ciągle mieszając, dodać
kakao i dokładnie wymieszać. Wystudzić.Dodatkowo
galaretka pomarańczowamieszane
owoce z puszki
Galaretkę przygotować wg opakowania. Odstawić do lekkiego stężęnia.poncz1 szklanka mocnej
herbaty plus kieliszek
rumu
Wykonanie1. Jedną część jasnego ciasta położyć na
spod formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch wylać masę
jabłkową i odstawić do stężenia na kilka minut.2. Na masę wyłożyć połowę ubitej
śmietany z
serkiem mascarpone.3. Na masę
śmietanową położyć ciemne ciasto w otworami.4. Otwory w cieście napełnić
owocami z puszki i zalać tężejącą
galaretką.5. Odstawić do lodówki, by całkowicie stężało.6.
Potem nasączyć ciemne ciasto ponczem.7. Kolejno wyłożyć pozostałą część masy śmietanowej ciemny
biszkopt.8. Przykryć wszystko drugą częścią jasnego ciasta.9. Następnie polać wystudzoną polewą
kakaową.Ciasto najlepiej smakuje i się kroi na drugi dzień.