ßßß Cookit - przepis na Czarek

Czarek

nazwa

Wykonanie

Przepyszne delikatne ciasto,które każdemu się udaje .......
Polecam .
Składniki:
Biszkopt :
-4 jajka
-13 dkg cukru
-15 dkg mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody gazowanej lub oranżady
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie ,
dodać żółtka i wodę...
Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia
( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
Piec w temperaturze 180 stopni
Nakropienie do biszkopta :
- 1 szklanka przegotowanej wody
- sok z 1/2 cytryny
- (2-3 ) łyżki cukru
_3 kubki śmietany kremówki po
250 ml ( 30% )
-cukier waniliowy
-3 łyżeczki żelatyny
-1 biała czekolada
-2 łyżki cukru pudru
- (30 dkg ) biszkoptów z galaretką cytrynowe,morelowe
(delicje ) według uznania
-4 galaretki cytrynowe
(rozpuścić w 1,5 litra wody )
Przygotowanie :
Ubić śmietanę z cukrem,
waniliowym( mikserem )dodać żelatynę (żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody gdy napęcznieje rozpuścić ) żelatynę dodajemy płynną i chłodną .
Następnie do śmietany dodajemy startą białą czekoladę na grubych oczkach na koniec dodajemy cukier puder ,wszystko delikatnie mieszamy .
Tak przygotowaną masę wylać na nakropiony biszkopt,ułożyć biszkopty czekoladą do góry w równych odstępach wstawić do lodówki .
Gdy śmietana dobrze stężeje, wylać tężejącą,galaretkę cytrynową.
Blacha 40x26
Smacznego!!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/10/czarek.html