Wykonanie
Nie pozostaje mi nic jak tylko zachwalać.
Sos pomidorowy przepyszny, pulpeciki, no cóż przeraźliwie smaczne, delikatne, idealnie doprawione, rozpływają się w ustach. Gorąco polecam :) Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu "

Składniki na sos :1
cebula1 łodyga
selera naciowego2 łyżki
oliwy czosnkowej1 łyżeczka suszonego
tymianku2 puszki po 400 g
pomidorów z puszki + 800 ml ( 2 pełne puszki po pomidorach )
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli morskiej lub 1/2 zwykłej
pieprz do smakuSkładniki na pulpety :500 g
mięsa mielonego z
indyka ( użyłam wieprzowego )1
jajko3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
utartego sera Parmezan ( dałam zwykły )1 łyżeczka
sosu Worcestershire1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuSeler obieramy z wierzchniej skórki, tak samo
cebulę. Wkłądamy do miksera lub za pomocą blendera miksujemy na papkę ( można posiekac ręcznie ale najdrobniej jak się da ). 2 łyżki tej papki odkładamy do miseczki. W garnku rozgrzewamy
oliwę, dajemy resztę zmiksowanej
cebuli z
selerem,
tymianek i dusimy na małym ogniu jakieś 10 minut pamiętając o mieszaniu żeby nic sie nie przypaliło. Dokładamy
pomidory z puszek i
wodę, którą wcześniej wlewamy do puszki i przepłukujemy ją. Doprawiamy
cukrem,
solą,
pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i niech się dusi.W tym czasie przygotowujemy pulpety. Wszystkie składniki na pulpety, plus odłożone 2 łyżki zmiksowanej
cebuli z
selerem wkładamy do miski. Mieszamy do połączenia składników ale nie za długo ( pulpety wtedy mogą zrobić się ciężkie ). Formujemy pulpeciki. Kiedy uformujemy już całe
mięso delikatnie wkładamy pulpety do sosu. Dusimy około 30 minut aż będą ugotowane. Podajemy z
ryżem,
kaszą,
ziemniakami.Smacznego :)