ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie pomidorowym wg Nigelli

Pulpety w sosie pomidorowym wg Nigelli

nazwa

Wykonanie

Nie pozostaje mi nic jak tylko zachwalać. Sos pomidorowy przepyszny, pulpeciki, no cóż przeraźliwie smaczne, delikatne, idealnie doprawione, rozpływają się w ustach. Gorąco polecam :) Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z serca domu "
Składniki na sos :
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki oliwy czosnkowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 puszki po 400 g pomidorów z puszki + 800 ml ( 2 pełne puszki po pomidorach ) wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli morskiej lub 1/2 zwykłej
pieprz do smaku
Składniki na pulpety :
500 g mięsa mielonego z indyka ( użyłam wieprzowego )
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki utartego sera Parmezan ( dałam zwykły )
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Seler obieramy z wierzchniej skórki, tak samo cebulę. Wkłądamy do miksera lub za pomocą blendera miksujemy na papkę ( można posiekac ręcznie ale najdrobniej jak się da ). 2 łyżki tej papki odkładamy do miseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dajemy resztę zmiksowanej cebuli z selerem, tymianek i dusimy na małym ogniu jakieś 10 minut pamiętając o mieszaniu żeby nic sie nie przypaliło. Dokładamy pomidory z puszek i wodę, którą wcześniej wlewamy do puszki i przepłukujemy ją. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i niech się dusi.
W tym czasie przygotowujemy pulpety. Wszystkie składniki na pulpety, plus odłożone 2 łyżki zmiksowanej cebuli z selerem wkładamy do miski. Mieszamy do połączenia składników ale nie za długo ( pulpety wtedy mogą zrobić się ciężkie ). Formujemy pulpeciki. Kiedy uformujemy już całe mięso delikatnie wkładamy pulpety do sosu. Dusimy około 30 minut aż będą ugotowane. Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/04/Pulpety-w-sosie-pomidorowym-wg-Nigelli.html