ßßß
Makaron spaghetti, pełnoziarnistyPuszka pomidorów,bez skórki2 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłam domowego)1 łyżeczka cukrusól,pieprzgarść świeżej bazyliioregano,tymianek,papryka słodka i pikantna2 łyżki oliwy z oliwekśrednia cebula pokrojona w kostkę2-3 ząbki czosnku,posiekane25 dag mięsa mielonego,u mnie z indykaodrobina startego sera, u mnie goudaMakaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy (makaronu na spaghetti nigdy nie przelewam zimną wodą)Na patelni lub w garnku,rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej cebulę wraz z czosnkiem. Posypujemy szczyptą soli i smażymy do momentu,kiedy czosnek zacznie 'pachnieć' .Dodajemy mięso,smażymy. Pod koniec dodajemy odrobinę pieprzu.W między czasie przygotowujemy sos.W miseczce umieszczamy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i lekko ugniatamy widelcem. Dodajemy tymianek,oregano,szczyptę soli i pieprzu,oba rodzaje papryki,cukier,drobno pokrojoną bazylię i dokładnie mieszamy. (Przypraw dodajemy do smaku,najlepiej spróbować)Gdy nasze mięso jest już miękkie dodajemy pastę pomidorową,mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 do 20 minut,co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser.Wykładamy makaron na talerze i polewamy sosem. Spaghetti możemy posypać startym serem,bądź ozdobić go bazylią.