ßßß
Składniki (2 porcje):25 dag mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej)duża cebulaząbek czosnkuoregano, bazylia, rozmarynoliwapuszka pomidorów (w lecie 3-4 pomidory)sól, cukier (tak!), papryka słodka, pieprz)makaron spaghetti (pół opakowania)Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie szklista. Przerzucam ją do osobnego naczynia, a na pozostały tłuszcz kładę mięso mielone. Mieszam je widelcem, żeby dokładnie je rozdzielić - tak, żeby nie powstały grudki.
Dodaję cebulę i ewentualnie podlewam bulionem, duszę aż będzie miękkie. Dodaję pokrojone w kostkę pomidory i duszę pod przykryciem - im bardziej "rozgotowane będą pomidory, tym lepiej.
Doprawiam sos przyprawami do smaku - łyżeczka cukru sprawi, że sos będzie miał pełniejszy smak. Dodaję również zgnieciony ząbek czosnku. Duszę jeszcze chwilę.Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy, która sprawi, że sos "oblepi" makaron. Można go też wtedy nie odcedzać. Najczęściej używam makaronu razowego lub z pszenicy durum - są zdrowsze i mają znacznie więcej błonnika niż zwykłe makarony.
Ja czasami posypuję spaghetti parmezanem (albo innym serem).