ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym wg Nigelli

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym wg Nigelli

nazwa

Wykonanie

Fajne, szybkie danie, które można z powodzeniem przygotować sobie dzień wcześniej i odgrzać wieczorkiem po powrocie z pracy. Inspiracją był przepis Nigelli Lawson z książki "Nigella Kitchen".
Składniki (4 porcje):
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 łodygi selera naciowego
2 średnie czerwone cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 puszki krojonych pomidorów
6 średnich pieczarek
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka cukru
5 łyżek bułki tartej
4 łyżki twardego sera zółtego - drobno startego (Dziugas, Old Amsterdam)
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 szklanka wody
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Najpierw zajmiemy się przygotowaniem sosu. Zrobimy go w naczyniu, które wykorzystamy później do duszenia klopsików (najlepiej szeroka patelnia z przykrywką).
Obraną cebulę oraz umyte łodygi selera należy posiekać drobno w malakserze (jeśli go nie mamy siekamy nożem najdrobniej jak potrafimy). 4 łyżki tejże "mikstury" odkładamy do miski, w której wyrobimy mięso na klopsiki, natomiast pozostałą część umieszczamy w patelni na rozgrzanej oliwie razem z pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki., gdzie często mieszając smażymy około 5 minut na średniej mocy. Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i 1 łyżeczkę tymianku, a po chwili na patelnię wlewamy zawartość puszek z pomidorami oraz 1 szklankę wody.
Gdy sos się zagotuje doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem, a następnie zostawiamy go pod przykryciem na małym ogniu, aby się delikatnie dusił, podczas gdy my będziemy przygotowywać klopsiki.
Do miski, w której już znajdują się 4 łyżki naszej pasty cebulowo-selerowej, dodajmy mięso mielone, jajko, ser, 1 łyżeczkę tymianku, bułkę tartą, sos Worcestershire. Wymieszajmy wszystko ręką, doprawmy solą i pieprzem do smaku. Uformujmy małe klopsiki, które odłóżmy na deskę.
Po wykonaniu wszystkich kuleczek zwiększmy ogień pod patelnią do średniego i delikatnie wrzućmy klopsiki do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut (początkowo jedynie potrząsając delikatnie patelnią, potem możemy mieszać delikatnie łyżką). Ostatnie 10 minut dusić bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
Gotowe klopsiki można podać z ryżem, makaronem lub kuskusem. Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/01/klopsiki-z-indyka-w-sosie-pomidorowym.html