Wykonanie
Fajne, szybkie danie, które można z powodzeniem przygotować sobie dzień wcześniej i odgrzać wieczorkiem po powrocie z pracy. Inspiracją był przepis Nigelli Lawson z książki "Nigella Kitchen".

Składniki (4 porcje):500 g
mięsa mielonego z
indyka1
jajko2
łodygi selera naciowego2 średnie
czerwone cebule1 ząbek
czosnku2 łyżeczki suszonego
tymianku2 puszki krojonych
pomidorów6 średnich
pieczarekkoncentrat pomidorowy1 łyżeczka
cukru5 łyżek
bułki tartej4 łyżki
twardego sera zółtego - drobno startego (Dziugas, Old Amsterdam)1 łyżeczka
sosu Worcestershire1 szklanka
wodyoliwa do smażenia
sól,
pieprzNajpierw zajmiemy się przygotowaniem sosu. Zrobimy go w naczyniu, które wykorzystamy później do duszenia klopsików (najlepiej szeroka patelnia z przykrywką).Obraną
cebulę oraz umyte
łodygi selera należy posiekać drobno w malakserze (jeśli go nie mamy siekamy nożem najdrobniej jak potrafimy). 4 łyżki tejże "mikstury" odkładamy do miski, w której wyrobimy
mięso na klopsiki, natomiast pozostałą część umieszczamy w patelni na rozgrzanej
oliwie razem z
pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki., gdzie często mieszając smażymy około 5 minut na średniej mocy. Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek
czosnku i 1 łyżeczkę
tymianku, a po chwili na patelnię wlewamy zawartość puszek z
pomidorami oraz 1 szklankę
wody.Gdy sos się zagotuje doprawiamy go
solą,
pieprzem i
cukrem, a następnie zostawiamy go pod przykryciem na małym ogniu, aby się delikatnie dusił, podczas gdy my będziemy przygotowywać klopsiki.Do miski, w której już znajdują się 4 łyżki naszej pasty
cebulowo-selerowej, dodajmy
mięso mielone,
jajko,
ser, 1 łyżeczkę
tymianku,
bułkę tartą,
sos Worcestershire. Wymieszajmy wszystko ręką, doprawmy
solą i
pieprzem do smaku. Uformujmy małe klopsiki, które odłóżmy na deskę.Po wykonaniu wszystkich kuleczek zwiększmy ogień pod patelnią do średniego i delikatnie wrzućmy klopsiki do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut (początkowo jedynie potrząsając delikatnie patelnią,
potem możemy mieszać delikatnie łyżką). Ostatnie 10 minut dusić bez przykrycia, aby nadmiar
wody z sosu odparował. Jeśli konsystencja
sosu jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę
koncentratu pomidorowego.Gotowe klopsiki można podać z
ryżem,
makaronem lub
kuskusem. Smacznego :-)