Pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu.Składniki2 woreczki ryżu paraboiled2 cebulkidymki1 marchewkakawałek cukinii1/2 średniej czerwonej papryki1/2 średniej zielonej papryki3-4 grzyby mun4 ząbki czosnku2 łyżeczki maki ziemniaczanejsos sojowyprzyprawa do dań orientalnychimbir2 jajkasól, pieprzSposób przygotowaniaRyż ugotować w osolonej wodzie. Cebule posiekać, grzyby mun wcześniej namoczyć i pokroić w paseczki (nie wylewać wody z moczenia), pozostałe warzywa pokroić w zapałkę. Mocno rozgrzać tłuszcz na patelni i wrzucić marchewkę z cebulką (trochę szczypioru zostawić). Smażyć kilka minut często mieszając.Dodać cukinię, papryki, grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy orientalnej i 1/2 łyżeczki imbiru. Smażyć kilka minut. Dodać ugotowany ryż, polać dwiema łyżkami sosu sojowego. Wymieszać. W wodzie z grzybów rozmieszać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlać do ryżu. Smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając.Jajka roztrzepać w miseczce, posolić i popieprzyć i wylać na osobną rozgrzaną patelnię. Usmażyć coś w rodzaju grubego naleśnika. Zdjąć z patelni, zwinąć w rulon i pokroić na paseczki. Ryż z warzywami przełożyć z talerze, posypać paseczkami jajka i szczypiorkiem.Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL