ßßß Cookit - przepis na Chińskie kotlety mielone gotowane na parze

Chińskie kotlety mielone gotowane na parze

nazwa

Wykonanie

Nie jest to jakiś obłędny przepis ale kotlety wyszły smaczne. Na pewno docenią je osoby, które nie mogą jeść smażonego. O dziwo papryki idzie dość sporo ale nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna. Przepis z książki Wendy Hobson " 1000 klasycznych potraw.Kuchnia Chińska ".
Składniki :
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
450 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 plastry korzenia imbiru ( około 13 g )
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka papryki w proszku
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
50 g krótko ziarnistego ryżu
świeżo mielony pieprz
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Czosnek i imbir ścieramy na tarce. Cebulę, papryki i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, chwilę wyrabiamy jak na zwykłe mielone. Formujemy małe pulpety. Gotujemy na parze 20 minut aż będą miękkie w środku. ( wcześniej najlepiej uparować mały kawałek i sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione, jeśli nie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem ) Ja zrobiłam duże kotlety, za to dłużej je gotowałam na parze.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/11/Chinskie-kotlety-mielone-gotowane-na-parze.html