Wykonanie
Nie jest to jakiś obłędny przepis ale kotlety wyszły smaczne. Na pewno docenią je osoby, które nie mogą jeść smażonego. O dziwo
papryki idzie dość sporo ale nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna. Przepis z książki Wendy Hobson " 1000 klasycznych potraw.Kuchnia Chińska ".
Składniki :2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
soli450 g mielonej
wieprzowiny1
cebula1
czerwona papryka1
zielona papryka2 plastry korzenia
imbiru ( około 13 g )1 łyżeczka
curry w proszku1 łyżeczka
papryki w proszku1
jajko3 łyżki
mąki kukurydzianej50 g krótko ziarnistego
ryżuświeżo mielony
pieprz4 łyżki posiekanego
szczypiorkuCzosnek i
imbir ścieramy na tarce.
Cebulę,
papryki i
szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, chwilę wyrabiamy jak na zwykłe mielone. Formujemy małe pulpety. Gotujemy na parze 20 minut aż będą miękkie w środku. ( wcześniej najlepiej uparować mały kawałek i sprawdzić czy
mięso jest dobrze doprawione, jeśli nie doprawiamy dodatkowo
solą i
pieprzem ) Ja zrobiłam duże kotlety, za to dłużej je gotowałam na parze.Smacznego :)