« Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkaliSmaczne kotleciki z ryżem i soczewicą możecie podawać w towarzystwie ulubionych sosów. Kotleciki sprawdzą się doskonale, jako lunch do pracy – zrobicie je w ciągu niecałej godziny, bez większych problemówSkładniki na około 10 kotlecików:torebka ryżu basmantipuszka soczewicy – 425 ml1/4 czerwonej paprykimała cebulatroszkę szczypiorkuząbek czosnku2 jajka4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecikówpół łyżeczki curryłyżeczka słodkiej paprykiszczypta tymiankupieprz i sól do smakuKrok 1Gotujemy ryż. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę odcedzamy. Paprykę, cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy.Krok 2Do podanych składników dodajemy jajka, oraz 4-5 łyżek bułki tartej. Mieszamy dokładnie do uzyskania zwartej konsystencji.Krok 3Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zezłocenia. Podajemy z ulubionym sosem