ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

nazwa

Wykonanie

Przepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa.
Składniki:
500g mięsa wieprzowego / wołowego
dwie cebule
dwa ząbki czosnku
szczypiorek
2 jaja
bułka tarta lub kajzerka
sól, pieprz,
majeranek, suszony imbir, mielona papryka
olej
Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule. Na tarce ścieramy suchą kajzerkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami. Całą mieszankę przekładamy na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/11/pieczen-rzymska.html