Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Pstrąg wędzony 65279Czenaki - Rosja »Pyszny piernik wg. dr Grzegorza Russaka

Składniki:- trzy szklanki
miodu- szklanka
cukru białego- 2 łyżki stołowe mielonych
goździków- łyżeczka świeżo tarkowanej
gałki muszkatołowej- łyżeczka
pieprzu mielonego- 2 łyżki stołowe
kakao- tabliczka
czekolady- 2 szklanki
mąki pszennej- 2 szklanki
mąki żytniej- 6 jaj- 25dkg
masła- 4 łyżki
oliwy-
bakalie- czubata łyżka
sody- 150ml
mlekaW rondelku na kuchni podgrzewamy
miód i
cukier. Dodajemy mielone
przyprawy piernikowe oraz
kakao, a następnie dodajemy tabliczkę
czekolady, jak wszystko się połączy - studzimy.Zawartość rondelka wlewamy do makutry, ucierając dodajemy zmieszaną
mąkę pszenną z żytnią, do tego dodajemy całe
jaja,
masło oraz
oliwę. Wybijamy to przez pół godziny, aby na końcu dodać
bakalie, obtoczone w
mące, aby nie opadły na dno w cieście:
orzechy,
rodzynki, pokrojone
figi (po 20dkg) i łyżkę czubatą od
herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku
mleka (ok. 150ml).Gdy ciasto jest rzadkie, dosypujemy
mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany. Wlewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) 1 do 1,5 godziny.Pamiętajmy, że piernik im starszy, tym lepszy.Po dwóch tygodniach możemy przełożyć go kremem (my użyliśmy
dżemu z czarnej porzeczki) i polewamy
czekoladą.Smacznego. Polecamy. Jest pychaniedziela, 29 grudnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter